Domowy majonez, czyli klasyk na polskim stole. Czy rzeczywiście trzeba kupować go w sklepie? Nic bardziej mylnego! A co najważniejsze – zrobisz go na bazie zdrowych składników.
Domowy majonez to nieodłączny element Świąt Wielkiej Nocy. Wielu z nas po prostu nie wyobraża sobie dań bez tego kluczowego składnika. A co ciekawe – przygotowanie majonezu jest banalnie proste!
Nie musimy ograniczać się do klasycznego, kupnego majonezu. Można zrobić go w domu z o wiele lepszych składników, dzięki czemu nie będziesz mieć aż tak wielkich wyrzutów sumienia.
Moją propozycją jest majonez na bazie oleju rzepakowego. Dlaczego?
Olej rzepakowy:
- ma wysoką zawartość kwasu omega-3
- zawiera witaminy E, K oraz prowitaminę A
- witamina E ma silne działanie oksydacyjne, witamina K wspomaga metabolizm i sprzyja krzepnięciu krwi, prowitamina A ma korzystny wpływ na stan błon śluzowych i skóry
- jest bogaty w sterole roślinne, które pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi
- jest dobrym źródłem polifenoli, które mają działanie utleniające
- zawiera tylko ok. 1 mg cholesterolu w 100 g
Składniki:
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Żółtka, musztardę i sok z cytryny umieść w misce.
- Wymieszaj wszystkie składniki ubijaczką, tak, jak ubija się bitą śmietanę. Ubijaj przez mniej więcej 10-20 sekund, aż masa się spulchni.
- Ciągle ubijając – stopniowo wlewaj rozpuszczony olej rzepakowy. Pamiętaj, aby nie wlewać zbyt dużej ilości oleju na raz.
- Gdy zobaczysz, że majonez jest już gęsty – dodaj sól i pieprz do smaku.
- Wymieszaj. I gotowe!