Ciasto kruche a’la mazurek to propozycja idealna dla wielbicieli czekolady. Delikatne, kokosowe ciasto, masa czekoladowa i migdały prażone w soli to zdecydowanie genialne połączenie. Obiecuję – to ciasto skradnie Twoje serce! Wspominałam już, że nie zawiera ani grama mąki pszennej, masła i cukru?
Całe życie nie lubiłam mazurków. Były dla mnie za słodkie i nie byłam ich wielbicielką. W tym roku postanowiłam, że czas przekonać się do Wielkanocnego klasyka i stworzyć taką wersję, która w końcu mi zasmakuje. I udało się!
Moja propozycja mazurka odbiega trochę od oryginału, dzięki temu możesz serwować to ciasto przez cały rok. I z ręką na sercu mogę powiedzieć Ci jedno – to ciasto jest naprawdę genialne.
Połączenie czekolady z delikatnie kokosowym spodem, solą i migdałami – to totalny strzał w dziesiątkę!
Składniki:
Kruchy spód:
- 100 g mąki kokosowej
- 90 g mąki ryżowej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki ksylitolu
- 120 g zamrożonego oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1 łyżka mielonego lnu
Masa czekoladowa:
- 200 g śmietanki kokosowej
- 200 g gorzkiej czekolady
Prażone migdały:
- 150 g migdałów
- duża szczypta soli
- sól gruboziarnista do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto:
- Wszystkie mąki wymieszaj z ksylitolem.
- Z zamrażarki wyciągnij olej kokosowy i go posiekaj.
- Zmiksuj mąki z olejem kokosowym, aby uzyskać ciasto jak na kruszonkę. Możesz także wymieszać mąki z olejem kokosowym poprzez siekanie ich razem na stolnicy.
- Jeśli używasz Thermomix’a – mąki połącz z olejem kokosowym i ustaw na poz. 7-8. Miksuj do momentu, aż głośny dźwięk rozbijanego oleju ucichnie. Pamiętaj, aby nie przesadzić z długością miksowania, ponieważ wtedy olej się roztopi.
- Do przygotowanej masy dodaj jajko i mielony len. Zmiksuj na gładką masę.
- Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 20 minut.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni – grzanie góra dół, bez termoobiegu.
- Wyciągnij ciasto z lodówki.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Uklep ciasto po kawałeczku na papierze do pieczenia, tak aby stworzyć spód ciasta.
- Ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30-35 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika. W momencie, kiedy zobaczysz, że ciasto staje się już brązowo-złote – wyjmij je z piekarnika.
- Upieczone ciasto odstaw do ostygnięcia.
Masa czekoladowa:
- Śmietankę kokosową rozpuść w małym garnuszku.
- Gdy będzie już płynna – ściągnij ją z ognia.
- Czekolady połam na małe kawałki i wrzuć do gorącej śmietanki kokosowej. Porządnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masę czekoladową odstaw na 10 minut do ostygnięcia.
- Po tym czasie wylej ją na upieczony i ostudzony (!!!) spód. Rozsmaruj.
Prażone migdały:
- Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu!) i posyp je dużą szczyptą soli.
- Praż przez ok. 5 minut. Pamiętaj, aby często mieszać migdały, żeby się nie spaliły.
- Następnie odstaw migdały do ostygnięcia.
- Gdy migdały ostygną – wrzuć je na czystą ściereczkę i zmiażdż tłuczkiem do ziemniaków – nie żartuję! Tłuczek do ziemniaków jest do tego idealny!
- Tak przygotowanymi migdałami posyp ciasto.
- Udekoruj ciasto solą gruboziarnistą.
Przepis super, chcę zrobić ale jakie wymiary blaszki? A może przegapiłam…? Pozdrawiam! 🙂
Ja użyłam blaszki 35×25 cm 🙂
Dzięki, wesołych Świąt!
Zrobilam ten mazurek na wielkanoc, ale dodalam jeszcze jedna warstwe zaczerpnieta z innego zdrowego bloga – bylo wspaniale – nie moglam sie najesc i moja rodzinka przyzwyczajona do tradycyjnych ciast z maka i cukrem tez zachwalala 🙂 Bardzo lubie Twoje przepisy – szczegolnie na slodkosci – dzieki!
Super! Bardzo się cieszę, że moje przepisy się przydają! 🙂