Babka kokosowa, czyli wspaniały pomysł na urozmaicenie świątecznego stołu. Nie zawiera mąki pszennej i cukru, dzięki czemu można jeść ją bez wyrzutów sumienia! A połączenie kokosa z gorzką czekoladą? Niebo w gębie!
Babka, jako ciasto, kojarzy mi się głównie z Wielkanocą i mąką pszenną. Moje skojarzenia wynikają z tego, że święta w Polsce obfitują we wszystko, co pszenne i słodkie. Dlatego też postanowiłam, że tym razem stanę na wysokości zadania i zrobię babkę, którą będę mogła zjeść bez wyrzutów sumienia!
I udało się! Moja propozycja babki jest mocno kokosowa, a dodatek czekolady sprawia, że w smaku przypomina batonika bounty. Słowo daję – niebo w gębie!
Składniki:
- 120 g oleju kokosowego
- 5-6 łyżek ksylitolu
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 3 jajka
- 60 g mąki kokosowej
- 90 g mąki ryżowej
- 50 g mąki ziemniaczanej/mąki z tapioki
- 3/4 łyżeczki sody
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
Dodatkowo:
- 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
- migdały
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Mąki: kokosową, ryżową i ziemniaczaną wymieszaj z sodą.
- Olej kokosowy zmiksuj z ksylitolem.
- Ciągle miksując – dodaj jajka, a następnie miks mąk z sodą do oleju kokosowego z ksylitolem. Najlepiej dodawaj po jednej łyżce, aby uzyskać dobrą konsystencję, bez grudek.
- Gdy masa będzie dobrze wymieszana dodaj do niej jogurt naturalny i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
- Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
- Formę do babki nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Ja użyłam formy do babki o średnicy 23 cm.
- Przelej ciasto do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie wyciągnij babkę z piekarnika, uderz nią 2-3 razy o deskę lub ziemię.
- Wyciągnij babkę z formy po 10-15 minutach od wyjęcia jej z piekarnika.
- Możesz ozdobić babkę lukrem lub czekoladą. Ja wybrałam gorzką czekoladę, migdały i wiórki kokosowe.
- 1/2 tabliczki czekolady połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Ja dodaję do niej 3-4 łyżki mleka, aby uzyskać lepszą konsystencję.
- Polej babkę rozpuszczoną czekoladą, posyp wiórkami i kawałkami migdałów.
Bardzo fajny przepis 🙂 Robiłam już 2 razy, a teraz chciałabym powtórzyć w formie babeczek/muffinków – jak długo należałoby je piec?