Ciasto marchewkowe, czyli genialny klasyk, który skradnie serce każdego wielbiciela słodyczy… i nie tylko! Jest delikatne, wilgotne i subtelnie słodkie. A co najważniejsze – można jeść je bez wyrzutów sumienia i smakuje naprawdę wspaniale!
Jestem ogromną fanką ciasta marchewkowego, choć zazwyczaj spotykałam się z jego dwoma rodzajami – albo na bazie mąki pszennej albo w wersji a’la totalna bomba kaloryczna. Dlatego też postanowiłam, że czas przygotować ciasto, które będzie lekiem na całe zło, czyli ciasto marchewkowe bez cukru i mąki pszennej.
Jest delikatne, wilgotne i – słowo daję – rozpływa się w ustach!
Składniki:
- 230 g marchwi
- 125 g jabłek z bananami w słoiczku Bobovita lub zblendowane 60 g jabłek i 65g bananów
- 1 jajko
- 100 g zmielonych migdałów
- 90 g mąki ryżowej
- 40 g mąki owsianej
- 55 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 szczypta soli
- 40 g wiórków kokosowych
- 3 białka
- 5 łyżek ksylitolu
- 130 g oleju kokosowego
- 5 łyżek mleka
- 1 opakowanie sera ricotta lub 1 opakowanie naturalnego serka na kanapki
- 1 łyżka ksylitolu
- 2 krople aromatu waniliowego
- kakao naturalne
- zmiażdżone migdały
Przygotowanie:
Ciasto:
- Marchew zetrzyj na tarce lub jeśli używasz Thermomix’a – wrzuć kawałki marchewek do kielicha i ustaw na poz.7 na 6 sekund.
- Tak przygotowaną marchew wymieszaj z 1 jajkiem, 1 łyżką ksylitolu oraz musem z jabłek i bananów. Odstaw na bok.
- Następnie wymieszaj zmielone migdały z mąką ryżową, mąką owsianą, mąką ziemniaczaną, cynamonem, sodą, szczyptą soli i wiórkami kokosowymi. Jeśli używasz Thermomix’a – wszystkie składniki wrzuć do kielicha i ustaw na poz.3 na 10 sekund.
- W osobnej misce ubij 3 białka na sztywną pianę.
- Gdy piana będzie już sztywna – stopniowo dodaj do niej 4 łyżki ksylitolu – ciągle ubijając.
- Następnie do gotowej piany stopniowo dodaj rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy. Dalej ubij, aż masa będzie gładka.
- Do ubitych białek z olejem i ksylitolem dodaj wcześniej zrobioną masę z marchwi, jabłek, bananów, jajka i ksylitolu.
- Tak przygotowaną masę wymieszaj z suchymi składnikami (mąkami, sodą, solą i wiórkami kokosowymi).
- Do wymieszanej masy dodaj 5 łyżek mleka. Ponownie wymieszaj.
- Piekarnik nastaw na 175 stopni, grzanie góra dół.
- Tortownicę nasmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Ja użyłam tortownicę o średnicy 28 cm.
- Gotową masę przelej do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez ok. 35 minut. Jeśli używasz mniejszej tortownicy niż ja – czas pieczenia może wydłużyć się do 45 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
Krem:
- Ser ricotta lub serek naturalny wymieszaj z 1 łyżką zmielonego (!) ksylitolu i 2 kroplami aromatu waniliowego.
- Tak przygotowanym kremem pokryj ostudzone ciasto.
- Do dekoracji możesz posypać ciasto naturalnym kakao i zmiażdżonymi kawałkami migdałów.
hej! czy w punkcie 4 nie powinno być „ubij 3 białka”? nie czepiam się, po prostu jestem „ciastową” dyletantką, a bardzo mnie skusił ten przepis, jak zresztą większość Twoich 🙂 wygląda nieziemsko i na pewno upiekę na majówkę!
Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi! Poprawione! 🙂
Czy migdały można czymś zastąpic? Np. mielonymi orzechami ziemnymi?
Myślę, że można spróbować z orzechami ziemnymi, choć ja zdecydowanie dostałabym przy migdałach 🙂
Ciasto meeega?jak tylko pojawił się wpis wzięłam sie do pracy?ciasto nie jest za słodkie ani za suche…pycha?od niedawna śledze ten blog i uważam, że warto?gratulacje?
Bardzo się cieszę, że smakowało! 🙂
Czy moge zastąpić mąkę owsianą, mąką orkiszową? 🙂
Szczerze mówiąc, nie używam mąki orkiszowej, ale wydaje mi się, że można zastąpić nią mąkę owsianą 🙂
Przepis wyglada bardzo fajnie, tylko niestety nie na kazda kieszen.. 6 lyzek ksylitolu ktory jest tak drogi 🙁 ja uzywam go tylko do slodzenia kawy bo po prostu szkoda mi pieniazkow. Szkoda, moze jak juz bede bogata to zrobie takie ciasto ?
Ksylitol można zmienić na miód lub inny słodzik, wedle uznania. Ksylitol tak naprawdę nie wychodzi bardzo drogo, bo używa się go znacznie mniej niż cukru. 🙂 Jednorazowy zakup jest drogi w porównaniu z tradycyjnym, białym cukrem, ale opakowanie starcza na długo. 🙂
Dzisiaj zrobiłam i jest obłędne;) zamiast ksylitolu dałam miód i wszystko wyszło;) wspaniały przepis. Dziękuję.
Bardzo się cieszę! <3
Zamiast ksylolitu dałam cukier kokosowy. Super wyszło.
Super! Cieszę się, że smakowało! <3
A gdyby skusić się jednak na cukier, to na jakim etapie można by go dodać i w jakiej postaci?
W takim przypadku należy dodawać cukier w tym samym czasie, co ja dodawałam ksylitol. Jednak ksylitol jest 3-4 krotnie słodszy niż cukier, więc ilość cukru musi być większa 🙂
Niestety nie mogę się zgodzić, ksylitol jest praktycznie tak samo słodki jak zwykły cukier. A ciasto wygląda świetnie 🙂
Ciasto pyszne, właśnie robię drugi raz;)
Super! Cieszę się, że smakuje! <3
Nie wiem jak Ty to robisz, ale Twoje fit ciasta są pierwszymi fit deserami, które mi wychodzą 😀 Ciasto wyszło pyszne, mimo że w trakcie robienia skończył mi się olej kokosowy i musiałam go zmieszać z masłem 😛 W przepisach brakuje mi jedynie zdjęcia konsystencji masy przed przelaniem jej do foremki (zawsze się zastanawiam czy przypadkiem nie wyszła mi np. za rzadka)
Super! Cieszę się! <3 Ok, zapisuję, żeby dodawać zdjęcie konsystencji 🙂
Gdybym zrobiła to w formie muffinek – jak długo piec ?
Myślę, że mniej więcej połowę czasu. Warto sprawdzić patyczkiem czy są już upieczone, gdy zauważymy, że się zarumieniły 🙂