Kruche ciasto z rabarbarem to idealna propozycja dla miłośników słodko-kwaśnych smaków. Spód jest delikatnie słodki, a pianka rozpływa się w ustach! A co najważniejsze – to ciasto nie pójdzie Ci w biodra!
Przyznam się szczerze – do tej pory stroniłam od rabarbaru. Ciasta z jego wykorzystaniem wydawały mi się piekielnie trudne do przygotowania. Dlaczego? Nie mam pojęcia. Jednak doszłam do wniosku, że raz kozie śmierć, przyszła pora na przełamanie kulinarnych „lęków”. I co się okazało? Rabarbar nie jest tak straszny, jak go malują i jest banalny w użyciu!
Przed przystąpieniem do czytania i pieczenia zdradzę Ci kilka ciekawostek dotyczących rabarbaru. Zakochasz się w nim na amen!
- Rabarbar nie jest owocem, a warzywem. Nazywa się go także „rzewień”.
- Im bardziej czerwone części rabarbaru, tym to warzywo jest słodsze.
- Rabarbar polecany jest dla osób dbających o linię, ponieważ jest bogaty w błonnik i w 100g znajdziemy zaledwie 20 kalorii!
- Ma w sobie także mnóstwo wartościowych składników, taki jak: witamina C, beta-karoten, fosfor, magnez i żelazo.
- Pieczony rabarbar jest doskonałym źródłem rapontygeniny, czyli polifenolu, który zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych.
- Zawiera także rapontycynę, która ma zbawienny wpływ na estrogen, dlatego rabarbar polecany jest osobom z niedoborem estrogenów, kobietom w trakcie menopauzy oraz osobom, które borykają się z trądzikiem.
- Ważna informacja – tylko łodygi rabarbaru są jadalne. Liście zawierają toksyczny kwas szczawiowy, który jest w stanie doprowadzić nawet do uszkodzenia nerek!
Prawda, że rabarbar jest wspaniały? Zatem do dzieła! Wspólnie zróbmy naprawdę genialne ciasto!
Składniki:
Ciasto kruche:
150 g zamrożonego oleju kokosowego
180 g mąki ryżowej
35 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki ksylitolu
5 żółtek
Warstwa z rabarbarem:
- 2 jabłka
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- 3 łyżki ksylitolu
- sok z połowy cytryny
Pianka:
- 4 białka jaj
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ciasto kruche:
Jeśli używasz Thermomix’a:
1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.
2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.
3. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie.
4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.
5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu. Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszki 35 x 25 cm.
6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.
7. Ciasto piecz przez 20 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.
2. Do posiekanego masła stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.
3. Nie martw się, że ciasto jest mocno sypkie.
4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.
5. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.
Pamiętaj, żeby przed nałożeniem ciasta pokryć blachę papierem do pieczenia. Ja użyłam blaszkę 35 x 25 cm.
6. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.
7. Ciasto piecz przez 20 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.
Warstwa z rabarbarem:
- Porządnie umyj jabłka i rabarbar.
- Jabłka pokrój w kostkę, mniej więcej 1×1 cm.
- Odetnij liście i końce rabarbaru.
- Potnij rabarbar na kawałki, mniej więcej 1×1 cm.
- Tak pocięte jabłka i rabarbar wymieszaj z ksylitolem i skrobią ziemniaczaną lub mąką z tapioki.
- Gotową mieszaninę przełóż na ostudzony spód ciasta.
Pianka:
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Gdy piana będzie sztywna – dodaj do niej ksylitol – wciąż ubijając.
- Do gotowej piany dodaj 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i ubijaj przez około 30 sekund.
- Tak przygotowaną pianką pokryj warstwę z rabarbarem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.
- Po 25 minutach zmniejsz temperaturę do 70 stopni i piecz przez 40 minut.
Jeśli podoba Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu! 🙂
wygląda rewelacyjnie! dlaczego jednak olej kokosowy musi być zamrożony?
Olej kokosowy musi być zamrożony, żeby ciasto wyszło kruche 🙂
Bardzo podoba mi się ten przepis! Jak w końcu dorwę rabarbar, chętnie wypróbuję 🙂
* czy można użyć zwykle masło?
Tak 🙂
A można jakiejś innej mąki użyć? Właśnie mam plan zabrać się za robienie ale nie mam mąki ryżowej 🙁
Czy 500g rabarbaru to waga przed obraniem?
Nie obierałam rabarbaru. Porządnie go umyłam i odcięłam końce 🙂
Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany??
Ja użyłam rafinowanego. 🙂
Prawdziwe niebo w gębie! Ciasto jest przepyszne ?
Cieszę się, że smakowało! <3
Znowu strzał w dziesiątkę! Po wcześniejszych doświadczeniach dałam więcej ksylitolu, moja rodzina lubi mocno słodkie 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki za przydatny i dobrze przygotowany artykuł.
Cieszę się, że się podoba!:)
Czy rabarbar można zastąpić innymi owocami sezonowymi? Np. malinami, borówkami? Pozdrawiam
Tak, można 🙂