Tort kokosowy z truskawkami – bez cukru i mąki pszennej!

tort3

Tort kokosowy z truskawkami, czyli ciasto, które przypadnie do gustu nawet osobom nie przepadającym za tortami. Jest delikatnie kokosowy, słodki i rozpływa się w ustach. Nie zawiera cukru ani mąki pszennej, więc mogą go zjeść nawet osoby na diecie! Słowo daję – jest genialny!

Nie przepadam za tortami z bitą śmietaną, jednak tym tortem mogę się zajadać. Ubita śmietanka kokosowa w połączeniu z biszkoptem smakuje naprawdę genialnie!

I muszę Ci się pochwalić. Nie robię tortów bez okazji.

Tym razem obchodzę naprawdę duże święto – 1. urodziny Malutko od kuchni! Taki dzień musiałam uczcić dobrym ciastem. A czy jest lepszy urodzinowy klasyk niż tort? Nie sądzę!

A co najważniejsze – ten tort nie idzie w biodra! Sprawdzone info! 🙂

Składniki:

Biszkopt:

  • 7 białek
  • 6 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 60 g)
  • 120 g mąki ryżowej

Krem:

  • 2 puszki mleka kokosowego (po 400 g) – najlepiej, gdy po  potrząśnięciu zamkniętą puszką słychać, że nie jest to wodniste mleko, tylko ma w środku śmietankę
  • 150 g serka śmietankowego lub mascarpone lub ricotty
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 4-5 łyżek ksylitolu – w trakcie robienia kremu warto sprawdzić jaka słodkość Ci odpowiada
  • sok z połowy cytryny
  • wiórki kokosowe

Opcjonalnie do dekoracji:

  • 0,5 kg truskawek
  • 50 g białej czekolady lub 50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Bisztopt:

  1. Piekarnik nastaw na 165 stopni, grzanie góra dół.
  2. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
  3. Gdy piana będzie sztywna – ciągle miksując – stopniowo dodawaj żółtka.
  4. Następnie – ciągle miksując – dodaj ksylitol.
  5. W osobnej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z mąką ryżową.
  6. Powyższą mieszankę wymieszaj szpatułką z ubitą masą. Najlepiej mieszankę skrobi z mąką dodawaj stopniowo, żeby uniknąć grudek.
  7. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika.
  8. Piecz przez ok. 25 minut.
  9. Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Tortownicę wyjmij po 10-15 minutach, żeby biszkopt nie opadł.
  10. Odstaw w chłodne miejsce, żeby ostygł.

Krem śmietanowy:

  1. Puszki z mlekiem kokosowym powinny być schłodzone, najlepiej, żeby przed przygotowaniem kremu były przez noc w lodówce. Dzięki temu śmietana lepiej się ubije.
  2. Z puszek z mlekiem kokosowym wyciągnij „stałą” część, czyli śmietanę kokosową. Wodnistą część odlej do miseczki – przyda się do nasączenia biszkoptu.
  3. Ubij śmietanę kokosową.
  4. Gdy śmietana będzie ubita – dodaj do niej serek śmietankowy lub mascarpone lub ricottę. Ja akurat użyłam serka śmietankowego, takiego do kanapek. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Do powyższej masy dodaj ksylitol i mąkę kokosową. Wymieszaj.
  6. Odlaną wcześniej wodę z mleka kokosowego wymieszaj z 1/5 szklanki wody i połową soku z cytryny.
  7. Biszkopt przekrój na 3 części, aby powstały 3 blaty.
  8. Każdy z blatów nasącz 5-6 łyżkami mikstury z pkt.6.
  9. Pierwszy blat pokryj kremem i posyp wiórkami kokosowymi.
  10. Przykryj drugim blatem, pokryj kremem i posyp wiórkami kokosowymi.
  11. Ostatni blat pokryj tylko kremem.

Dekoracja:

  1. Truskawki umyj i przekrój na pół.
  2. Ułóż na papierze do pieczenia.
  3. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  4. Truskawki polej rozpuszczoną czekoladą. Najlepiej użyj do tego łyżki – nałóż trochę czekolady na łyżkę i machaj nią nad truskawkami, aby pokryć je cienkimi smugami czekolady.
  5. Truskawki wstaw do lodówki na 20 minut, żeby czekolada zastygła.
  6. Po tym czasie wyjmij je z lodówki i udekoruj tort.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu, będzie mi bardzo miło! 🙂

truskawki w czekoladzie

tort1

tort2

14 Comment

  1. Ilona says: Odpowiedz

    Świetny przepis, na pewno wypróbuje! Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo pyszny jak inne Twoje przepisy 😍

    1. Czekam na info, jak wyszło! <3

  2. Pyszne i zdrowe 🙂 W weekend odpalam przepis 🙂

  3. Kasia says: Odpowiedz

    Upieczony, zjedzony, pycha 🙂 Niedługo powtórka ale z większą ilością ksylitolu. Pozdrawiam. Śledzę i korzystam! 🙂

    1. Bardzo się cieszę, że smakowało! <3

  4. Ola says: Odpowiedz

    Hej. Można zastąpić ksylitol stewią? Jeśli tak to w jakiej ilości? Używam stewii w pudrze

    1. Można, jednak nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie w jakich proporcjach, ponieważ nie używam stewii w kuchni 🙁

  5. Dariannaem says: Odpowiedz

    Przepis wygląda wspaniale, nie mogę się doczekać, aby wypróbować !!
    Natomiast chciałabym się zapytać, czy można czymś zastąpić serek w masie, aby tort był bez laktozowy? Będę wdzięczna za poradę:)

    1. Ja akurat do tego przepisu użyłam serka bez laktozy marki Arla:) „Serek Kremowy Naturalny bez laktozy”

  6. Ania says: Odpowiedz

    W jakiej tortownicy robiłaś tort? Boję się że nie starczy mi kremu na przełożenie. Zastanawiam się też, jak bardzo ta śmietanka zwiększa swoja objętość podczas ubijania

  7. Ania says: Odpowiedz

    A już widzę, 22 cm 🙂

  8. Monika says: Odpowiedz

    mniam! wypróbuję. czy ksylitol mogę zastąpić miodem?

    1. tak, można zastąpić ksylitol miodem 🙂

Dodaj komentarz