Tort kokosowy z truskawkami, czyli ciasto, które przypadnie do gustu nawet osobom nie przepadającym za tortami. Jest delikatnie kokosowy, słodki i rozpływa się w ustach. Nie zawiera cukru ani mąki pszennej, więc mogą go zjeść nawet osoby na diecie! Słowo daję – jest genialny!
Nie przepadam za tortami z bitą śmietaną, jednak tym tortem mogę się zajadać. Ubita śmietanka kokosowa w połączeniu z biszkoptem smakuje naprawdę genialnie!
I muszę Ci się pochwalić. Nie robię tortów bez okazji.
Tym razem obchodzę naprawdę duże święto – 1. urodziny Malutko od kuchni! Taki dzień musiałam uczcić dobrym ciastem. A czy jest lepszy urodzinowy klasyk niż tort? Nie sądzę!
A co najważniejsze – ten tort nie idzie w biodra! Sprawdzone info! 🙂
Składniki:
Biszkopt:
- 7 białek
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej (ok. 60 g)
- 120 g mąki ryżowej
Krem:
- 2 puszki mleka kokosowego (po 400 g) – najlepiej, gdy po potrząśnięciu zamkniętą puszką słychać, że nie jest to wodniste mleko, tylko ma w środku śmietankę
- 150 g serka śmietankowego lub mascarpone lub ricotty
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 4-5 łyżek ksylitolu – w trakcie robienia kremu warto sprawdzić jaka słodkość Ci odpowiada
- sok z połowy cytryny
- wiórki kokosowe
Opcjonalnie do dekoracji:
- 0,5 kg truskawek
- 50 g białej czekolady lub 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Bisztopt:
- Piekarnik nastaw na 165 stopni, grzanie góra dół.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
- Gdy piana będzie sztywna – ciągle miksując – stopniowo dodawaj żółtka.
- Następnie – ciągle miksując – dodaj ksylitol.
- W osobnej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z mąką ryżową.
- Powyższą mieszankę wymieszaj szpatułką z ubitą masą. Najlepiej mieszankę skrobi z mąką dodawaj stopniowo, żeby uniknąć grudek.
- Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez ok. 25 minut.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Tortownicę wyjmij po 10-15 minutach, żeby biszkopt nie opadł.
- Odstaw w chłodne miejsce, żeby ostygł.
Krem śmietanowy:
- Puszki z mlekiem kokosowym powinny być schłodzone, najlepiej, żeby przed przygotowaniem kremu były przez noc w lodówce. Dzięki temu śmietana lepiej się ubije.
- Z puszek z mlekiem kokosowym wyciągnij „stałą” część, czyli śmietanę kokosową. Wodnistą część odlej do miseczki – przyda się do nasączenia biszkoptu.
- Ubij śmietanę kokosową.
- Gdy śmietana będzie ubita – dodaj do niej serek śmietankowy lub mascarpone lub ricottę. Ja akurat użyłam serka śmietankowego, takiego do kanapek. Zmiksuj na gładką masę.
- Do powyższej masy dodaj ksylitol i mąkę kokosową. Wymieszaj.
- Odlaną wcześniej wodę z mleka kokosowego wymieszaj z 1/5 szklanki wody i połową soku z cytryny.
- Biszkopt przekrój na 3 części, aby powstały 3 blaty.
- Każdy z blatów nasącz 5-6 łyżkami mikstury z pkt.6.
- Pierwszy blat pokryj kremem i posyp wiórkami kokosowymi.
- Przykryj drugim blatem, pokryj kremem i posyp wiórkami kokosowymi.
- Ostatni blat pokryj tylko kremem.
Dekoracja:
- Truskawki umyj i przekrój na pół.
- Ułóż na papierze do pieczenia.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Truskawki polej rozpuszczoną czekoladą. Najlepiej użyj do tego łyżki – nałóż trochę czekolady na łyżkę i machaj nią nad truskawkami, aby pokryć je cienkimi smugami czekolady.
- Truskawki wstaw do lodówki na 20 minut, żeby czekolada zastygła.
- Po tym czasie wyjmij je z lodówki i udekoruj tort.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu, będzie mi bardzo miło! 🙂
Świetny przepis, na pewno wypróbuje! Mam nadzieję, że wyjdzie tak samo pyszny jak inne Twoje przepisy ?
Czekam na info, jak wyszło! <3
Pyszne i zdrowe 🙂 W weekend odpalam przepis 🙂
<3
Upieczony, zjedzony, pycha 🙂 Niedługo powtórka ale z większą ilością ksylitolu. Pozdrawiam. Śledzę i korzystam! 🙂
Bardzo się cieszę, że smakowało! <3
Hej. Można zastąpić ksylitol stewią? Jeśli tak to w jakiej ilości? Używam stewii w pudrze
Można, jednak nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie w jakich proporcjach, ponieważ nie używam stewii w kuchni 🙁
Przepis wygląda wspaniale, nie mogę się doczekać, aby wypróbować !!
Natomiast chciałabym się zapytać, czy można czymś zastąpić serek w masie, aby tort był bez laktozowy? Będę wdzięczna za poradę:)
Ja akurat do tego przepisu użyłam serka bez laktozy marki Arla:) „Serek Kremowy Naturalny bez laktozy”
W jakiej tortownicy robiłaś tort? Boję się że nie starczy mi kremu na przełożenie. Zastanawiam się też, jak bardzo ta śmietanka zwiększa swoja objętość podczas ubijania
A już widzę, 22 cm 🙂
mniam! wypróbuję. czy ksylitol mogę zastąpić miodem?
tak, można zastąpić ksylitol miodem 🙂
W jakim celu dodaje się mąkę kokosową do masy? I czy można ją czymś zastąpić?
Mąkę kokosową dodaję do masy aby wzmocnić kokosowy smak i zagęścić krem. 🙂 Można zastąpić zmielonymi wiórkami kokosowymi.
Czy mogę mąkę ryżową wymienić na kokosową?
Niestety nie. Biszkopt dobrze rośnie na ryżowej dzięki temu, że jest jedną z „lżejszych” mąk. Mąka kokosowa należy do tych cięższych 🙂
Biszkopt wyjdzie bez proszku do pieczenia/sody ?
Tak. 🙂 Ten biszkopt rośnie i jest puszysty dzięki ubitym białkom.