Fit tarta sernikowa – z czekoladą i prażonymi migdałami

tarta sernikowa1

Tarta sernikowa, czyli kruchy, kakaowy spód, waniliowa warstwa serowa i słodko-słony wierzch. Jest delikatna, słodka i rozpływa się w ustach. Idealna dla wielbicieli czekolady i serników!

Jeśli to nie Twój pierwszy raz z moją stroną, to pewnie wiesz, że jestem wielką miłośniczką serników. Dlatego też staram się stworzyć wiele wariacji z wykorzystaniem twarogu, aby móc jeść go bez wyrzutów sumienia. A jeśli chodzi o tartę sernikową – jest moim zdecydowanym faworytem!

Ponadto…

Na sernik składa się głównie twaróg, który:

  • Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
  • W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
  • Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
  • Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
  • Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
  • W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

To jak? Przekonałam Cię? Zatem do dzieła!

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 120 g zamrożonego oleju kokosowego
  • 130 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki naturalnego kakao bez cukru
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 5 żółtek

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 3 jajka

Dekoracja:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 g migdałów
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g ekspandowanej gryki lub popcornu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Kruche ciasto:

Jeśli używasz Thermomix’a:

1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 8 sekund, poz. 4 – 4,5.

2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 30 sekund, poz. 5 – 5,5.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

6. Ciasto piecz przez 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.

2. Do posiekanego oleju stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.

3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.

4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.

5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.

6. Ciasto piecz przez 20 minut.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.

Masa serowa: 

1. Wszystkie składniki wrzuć do wysokiej miski lub Thermomix’u i zmiksuj na gładką masę.

2. Przygotowaną masę wylej na upieczony, kruchy spód.

3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 25 minut.

4. Po tym czasie obniż temperaturę do 140 stopni i piecz przez kolejne 20 minut.

5. Odstaw do ostygnięcia.

Dekoracja:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

2. Gdy będzie już płynna – pokryj nią ostudzoną warstwę serową.

3. Migdały pokrój, aby miały nierównej wielkości kawałki.

4. Migdały wrzuć na rozgrzaną patelnię teflonową (bez tłuszczu!) i posyp solą.

5. Praż przez około 5 minut, co chwilę mieszając migdały.

6. Uprażonymi migdałami posyp jeszcze ciepłą warstwę czekolady.

7. Całość posyp ekspandowaną gryką lub popcornem.

Jeśli spodobał Ci się ten przepis – daj znać w komentarzu! Będzie mi bardzo miło! 

tarta sernikowa 3

tarta sernikowa 7

tarta sernikowa1

4 Comment

  1. Ilona says: Odpowiedz

    Kolejny przepis do wypróbowania 😋

  2. Magda says: Odpowiedz

    Ohooo.. już wiem co dziś pieczemy 😀

Dodaj komentarz