Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to idealna opcja na gorące dni. Jest delikatny, truskawkowy i mocno orzeźwiający. A połączenie twarogu z galaretką i owocami? Kradnie serce i podniebienie!
Sernik to „must have” jeśli chodzi o moje upodobanie do ciast. I przyznam, że do tej pory nie byłam wielką fanką serników na zimno – jednak ten sernik z galaretką i truskawkami totalnie skradł moje serce. Mam nadzieję, że skradnie i Twoje!
Przed przystąpieniem do działania (a na początku musisz wiedzieć, że ten sernik jest naprawdę banalny, jedynie dość długi w przygotowaniu ze względu na galaretki) podrzucam kilka ciekawostek dotyczących twarogu. Dzięki nim przekonasz się, że sernik to samo zdrowie!
Twaróg ma ogrom zalet. Oto niektóre z nich:
• Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci
laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
• W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
• Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
• Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji,
zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
• Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w
37%) i witaminy B12 (w 33%).
• W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 4 łyżki ksylitolu
- 6 kropli aromatu waniliowego
- 0,5 kg świeżych truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 4 łyżki żelatyny w proszku
Przygotowanie:
- Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu – z jedną różnicą. Na moich galaretkach była informacja, aby 1 opakowanie rozpuścić w 400 ml wody. Aby galaretki były bardziej „twarde” – zmniejszyłam ilość wody do 360 ml.
- Rozpuszczone galaretki przelej do 3 pojemników (najlepiej misek) i gdy ostygną – wstaw do lodówki, aby stężały. Najlepiej na noc.
- Gdy po kilku godzinach galaretki stężeją – wyciągnij je z misek i pokrój w kostkę.
- Twaróg sernikowy zmiksuj z ksylitolem i aromatem waniliowym.
- Żelatynę przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Gdy już żelatyna będzie rozpuszczona – miksując stopniowo dodawaj około 5-6 łyżek masy twarogowej.
- Tak przygotowaną masę z żelatyny stopniowo dodawaj do przygotowanej masy twarogowej. Najlepiej dodawaj stopniowo, ale w trakcie miksowania.
- Gdy masa będzie już zmiksowana i nie będzie w niej grudek dodaj do niej galaretkę pokrojoną w kostkę.
- Wymieszaj.
- Masę z galaretką przelej do tortownicy. Ja użyłam o średnicy 28 cm.
- 2-3 razy stuknij tortownicą z gotową masą, aby pozbyć się powietrza.
- Truskawki umyj, odetnij szypułki i przetnij je na pół.
- Ułóż je na wierzchu sernika.
- Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
- Smacznego!
Robiłam już kilka razy, mój mały synek go uwielbia. Znika w ekspresowym tempie ?Dziękuje za kolejny pyszny i zdrowy przepis ?
Sernik pyszny,robiłam dwa razy tylko niestety za każdym razem wychodzi za rzadki i nie da się go przełożyć na talerzyk
Cieszę się, że smakuje! Może to kwestia żelatyny. Następnym razem można spróbować dać jej odrobinę więcej. 🙂
A czy można zastąpić żelatynę agarem?