Sernik na zimno z galaretką i truskawkami

sernik1

Sernik na zimno z galaretką i truskawkami to idealna opcja na gorące dni. Jest delikatny, truskawkowy i mocno orzeźwiający. A połączenie twarogu z galaretką i owocami? Kradnie serce i podniebienie!

Sernik to „must have” jeśli chodzi o moje upodobanie do ciast. I przyznam, że do tej pory nie byłam wielką fanką serników na zimno – jednak ten sernik z galaretką i truskawkami totalnie skradł moje serce. Mam nadzieję, że skradnie i Twoje!

Przed przystąpieniem do działania (a na początku musisz wiedzieć, że ten sernik jest naprawdę banalny, jedynie dość długi w przygotowaniu ze względu na galaretki) podrzucam kilka ciekawostek dotyczących twarogu. Dzięki nim przekonasz się, że sernik to samo zdrowie!

Twaróg ma ogrom zalet. Oto niektóre z nich:

• Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci

laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.

• W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.

• Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.

• Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji,

zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.

• Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w

37%) i witaminy B12 (w 33%).

• W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 6 kropli aromatu waniliowego
  • 0,5 kg świeżych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 4 łyżki żelatyny w proszku

Przygotowanie:

  1. Galaretki przygotować według wskazówek na opakowaniu – z jedną różnicą. Na moich galaretkach była informacja, aby 1 opakowanie rozpuścić w 400 ml wody. Aby galaretki były bardziej „twarde” – zmniejszyłam ilość wody do 360 ml.
  2. Rozpuszczone galaretki przelej do 3 pojemników (najlepiej misek) i gdy ostygną – wstaw do lodówki, aby stężały. Najlepiej na noc.
  3. Gdy po kilku godzinach galaretki stężeją – wyciągnij je z misek i pokrój w kostkę.
  4. Twaróg sernikowy zmiksuj z ksylitolem i aromatem waniliowym.
  5. Żelatynę przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
  6. Gdy już żelatyna będzie rozpuszczona – miksując stopniowo dodawaj około 5-6 łyżek masy twarogowej.
  7. Tak przygotowaną masę z żelatyny stopniowo dodawaj do przygotowanej masy twarogowej. Najlepiej dodawaj stopniowo, ale w trakcie miksowania.
  8. Gdy masa będzie już zmiksowana i nie będzie w niej grudek dodaj do niej galaretkę pokrojoną w kostkę.
  9. Wymieszaj.
  10. Masę z galaretką przelej do tortownicy. Ja użyłam o średnicy 28 cm.
  11. 2-3 razy stuknij tortownicą z gotową masą, aby pozbyć się powietrza.
  12. Truskawki umyj, odetnij szypułki i przetnij je na pół.
  13. Ułóż je na wierzchu sernika.
  14. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
  15. Smacznego!

sernik3

sernik4

sernik5

3 Comment

  1. Ilona says: Odpowiedz

    Robiłam już kilka razy, mój mały synek go uwielbia. Znika w ekspresowym tempie 😂Dziękuje za kolejny pyszny i zdrowy przepis 😗

  2. Marta says: Odpowiedz

    Sernik pyszny,robiłam dwa razy tylko niestety za każdym razem wychodzi za rzadki i nie da się go przełożyć na talerzyk

    1. Cieszę się, że smakuje! Może to kwestia żelatyny. Następnym razem można spróbować dać jej odrobinę więcej. 🙂

Dodaj komentarz