Połączenie delikatnego makaronu z chrupiącymi szparagami i delikatną wołowiną to zdecydowanie idealne połączenie nawet dla najwybredniejszych smakoszy. Dodatek azjatyckich smaków sprawia, że danie rozpływa się w ustach, a kubki smakowe wariują ze szczęścia! Słowo daję – makaron ryżowy z wołowiną i szparagami skradnie i Twoje serce!
To danie powstało przypadkowo, podczas zajęć na kuchni na uczelni. Miałam ogromną ochotę na dobry makaron „w stylu orientalnym”, więc tak dobierałam smaki, aby choć w minimalnym stopniu przybliżyć się do smaku dań z mojej ulubionej azjatyckiej restauracji.
I ku mojemu zdziwieniu zrobiłam coś naprawdę rewelacyjnego! Nawet mój Luby stwierdził, że jest to jedno z najlepszych dań, jakie kiedykolwiek wyszło spod moich rąk. Brzmi całkiem nieźle, prawda? Dlatego zachęcam do przyrządzenia tego cudeńka. Naprawdę warto!
Składniki:
- 200 g makaronu ryżowego (ja użyłam vermicelli, taki cieniutki)
- 200 g polędwicy wołowej (tu masz dowolność, możesz dodać także kurczaka lub wieprzowinę)
- 2 łyżki oleju kokosowy do smażenia
- pęczek szparagów
- 50 g groszku cukrowego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1,5 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w drobną kosteczkę
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 puszki pędów bambusa
- 1 łyżeczka pieprzu zielonego (takiego ze słoiczka, w zalewie)
- 1,5 łyżeczki miodu
- szczypta chilli
- 1 łyżeczka sezamu
- 50 g orzeszków ziemnych
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Makaron ryżowy przygotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Mięso pokrój w cienkie paseczki.
- Umyj dokładnie szparagi, odłam ich końcówki (same łamią się w odpowiednim miejscu). Górną część szparaga pozostaw w całości, a „prostą” dolną część pokrój na kawałki.
- Do miski wlej 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżeczkę octu ryżowego, 1,5 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w drobną kosteczkę i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość porządnie wymieszaj.
- Do powyższej marynaty włóż pokrojone mięso i porządnie wymieszaj. Odstaw na 5-10 minut.
- Posiekaj orzeszki ziemne i podpraż je z sezamem na suchej patelni teflonowej.
- W drugiej miseczce wymieszaj 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, 1,5 łyżeczki miodu ze szczyptą chilli.
- W woku lub na dużej patelni teflonowej rozpuść 2 łyżki oleju kokosowego.
- Na rozgrzany olej kokosowy wrzuć pokrojone szparagi. Smaż je (często mieszając) przez około 3 minuty.
- Następnie do szparagów dorzuć zamarynowane mięso i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
- Po tym czasie dorzuć jeszcze pędy bambusa, zielony pieprz i makaron ryżowy – wymieszaj – i dodaj mieszaninę z miseczki numer 2 (sos sojowy, sos ostrygowy, miód, chilli).
- Wymieszaj. Wszystko smaż razem jeszcze przez 2-3 minuty.
- Podawaj posypane podprażonymi orzechami, sezamem i szczypiorkiem.
To danie jest rewelacyjne! Powtórzę je nie raz, moja wersja była z kurczakiem. W sezonie „poszparagowym” próbowałam szparagi zastąpić fasolką, ale to już zupełnie nie to. Dziękuję za przepis 🙂
Super! Cieszę się, że smakowało <3