Szybka tarta to idealny pomysł na deser „last minute”. Spód jest delikatnie kokosowy, a w połączeniu z budyniem i truskawkami po prostu rozpływa się w ustach! Ostrzegam – to ciasto uzależnia! I co najważniejsze – można jeść je bez wyrzutów sumienia!
Uwielbiam sezon na truskawki. Mogę jeść je w każdej postaci i chętnie przemycam je w kuchni. Jedyną formą, do której chyba nigdy w życiu się nie przemogę są truskawki z cukrem i śmietaną. To zdecydowanie była moja zmora dzieciństwa!
Jednak wróćmy do ciasta. Stwierdziłam, że każdy człowiek powinien mieć swój „awaryjny przepis na szybki deser”, więc w ten sposób ułożyłam przepis. Spód do tarty i budyń robi się naprawdę szybko, a truskawki są pyszne, zdrowe i… niskokaloryczne!
Poniżej kilka ciekawostek na ich temat:
- Nazwa „truskawka” wywodzi się ze staropolskiego słowa „truskać”, czyli „łamać się” – dzięki temu określano, że pędy truskawek są bardzo delikatne.
- Truskawki są niskokaloryczne – w 100 g znajduje się tylko około 30 kcal!
- Powstały dzięki skrzyżowaniu dwóch odmian poziomek: wirginijskiej i chilijskiej.
- Dawniej leczono nimi kamienie nerkowe, reumatyzm i zapalenie stawów.
- Truskawki są bogate w żelazo, wapń, fosfor, dzięki czemu zbawiennie działają na kości, układ mięśniowy i infekcje bakteryjne.
- Truskawki są idealne dla osób z problematyczną perystaltyką jelit. Dzięki błonnikowi przeciwdziałają zaparciom i usprawniają pracę jelit.
- Truskawki zawierają również więcej witaminy C niż cytryna!
Prawda, że są genialne? Zatem szykuj składniki – robimy pyszną tartę z budyniem i truskawkami!
Składniki:
Spód:
- 120 g oleju kokosowego
- 45 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 45 g mąki kokosowej
- 4 łyżki ksylitolu
- 4 żółtka
Krem i dodatki:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 750 ml mleka
- 3 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)
- 500 g świeżych truskawek (lub innych owoców wedle uznania)
- płatki kokosowe lub płatki migdałów
- tarta gorzka czekolada
Przygotowanie:
Spód:
Jeśli używasz Thermomix’a:
1. Zamrożony olej kokosowy rozdrobnij ustawiając Thermomix na 5 sekund, poz. 4 – 4,5.
2. Następnie do oleju dodaj pozostałe składniki na ciasto i ustaw na 20 sekund, poz. 5 – 5,5.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.
4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.
5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.
6. Ciasto piecz przez 25 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
1. Jeśli masz jakiekolwiek urządzenie do rozdrabniania – rozdrobnij w nim zamrożony olej. Jeśli nie – zamrożony olej kokosowy wyłóż na stolnicę i porządnie posiekaj.
2. Do posiekanego oleju stopniowo dodawaj pozostałe składniki i nadal siekaj ciasto nożem, aż do połączenia się składników. Zagnieć ciasto zimnymi rękoma.
3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra-dół.
4. Ja wykładam blachę ciastem poprzez „uklepywanie” małych kawałków ciasta miejsce przy miejscu.
5. Kiedy blacha będzie w całości pokryta ciastem – spód nakłuj widelcem, aby uniknąć wybrzuszeń w trakcie pieczenia.
6. Ciasto piecz przez 25 minut.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstaw w chłodne miejsce, aby ostygło.
Dodatki:
- Budyń – jeśli na opakowaniu napisane jest, aby jeden budyń zrobić na 0,5 litra mleka, to aby budyń był zwarty i nie rozlewał się przy krojeniu ciasta – musisz dodać mniej mleka. Dwa opakowania zrób w 750 ml mleka, a nie 1 litrze. Pamiętaj, aby zamiast cukru dodać 3 łyżki ksylitolu. Opcjonalnie możesz dodać do budyniu 2 łyżki mąki kokosowej, jeśli budyń nie wyjdzie wystarczająco gęsty.
- Przygotowany budyń odstaw do ostygnięcia. Od czasu do czasu mieszaj, aby nie zrobiły się grudki.
- Truskawki umyj, odetnij szypułki i przekrój truskawki na pół.
- Ostudzony, wcześniej upieczony spód pokryj budyniem.
- Truskawki ułóż na budyniu i posyp je płatkami kokosa/migdałów i gorzką czekoladą.
- Podawaj schłodzone.
witam. przepis super ale nie wiadomo na jaką wielkość blaszki …… w tym momencie nie mam maki ryżowe. jaką mogę ja zastąpić: zwykła pszenna, orkiszowa, owsiana??
blaszka 26 cm 🙂 Nie używam mąki pszennej, ale wydaje mi się, że spośród tych trzech (pszenna, orkiszowa, owsiana) – pszenna będzie najlepsza.
Cześć ! Nie mam akurat maki ryżowe , czym mogę ja zastąpić ? I w jakich proporcjach 🙂
Cześć ! Nie mam akurat maki ryżowe , czym mogę ja zastąpić ? I w jakich proporcjach 🙂
Czesc. Nie uzywam oleju kokosowego, czym mogę go zastapic?
Myślę, że można zastąpić olej kokosowy masłem 🙂
czy krem można zrobić bez budyniu?
można zastąpić budyń dowolnym kremem 🙂
Witam,
Ciasto jest naprawdę dobre, tylko mam z nim jeden problem – ksylitol w cieście nie rozpuścił się podczas pieczenia i wyczuwalne są chrupiące ziarenka. Co zrobić, żeby pozbyć się tego problemu? Jako że dopiero zaczynam swoją przygodę z ksylitolem, będę wdzięczna za każdą wskazówkę 🙂
Pozdrawiam!
Szczerze mówiąc to nigdy nie miałam takiej sytuacji, jednak wydaje mi się, że są dwa sposoby:
1) Przed dodaniem ksylitolu zmielić go na puder
2) Dłużej wyrabiać ciasto 🙂
Bardzo dziękuję! 😀 Ciasto wyrabiałam ręcznie, gdybym robiła to dłużej, olej kokosowy zbytnio by się rozpuścił i nici z kruchego ciasta, ale zmielenie ksylitolu na puder wydaje się logiczne, choć nie na tyle, żebym sama na to wpadła 😛 Następnym razem spróbuję 🙂
Pozdrawiam życząc miłego i pysznego dnia:)
Do usług! 🙂