Sernik z karmelem daktylowym – bez mąki pszennej i cukru! 

serniczek2 kopia

Sernik z karmelem daktylowym to zdecydowanie najlepszy sernik w dziejach ludzkości. Nie żartuję! A co najważniejsze – nie zawiera mąki pszennej i cukru, więc można jeść go bez wyrzutów sumienia! Słowo daję – ten sernik skradnie Twoje serce! 

Jestem wielką fanką serników i bardzo często kombinuję, aby uzyskać jak najlepszy smak. Długo nie byłam przekonana do daktyli, ale od kiedy zaczęłam ich używać – totalnie skradły moje podniebienie!

Każdy człowiek dbający o zdrowie i figurę stroni od standardowego karmelu, który w nadmiarze można dostrzec w dodatkowych fałdkach „tu i ówdzie”. Dlatego przychodzę na ratunek. Stworzyłam daktylowy „karmel”, który jest zdecydowanie lepszą opcją, niż ten na bazie cukru.

Uwaga – przygotuj się. Jeśli raz zrobisz ten sernik… będziesz do niego wracać nie raz.

Przy okazji przypomnę Ci, że sernik to naprawdę zdrowe ciasto!

Na sernik składa się głównie twaróg, który:

  • Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci  laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
  • W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
  • Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
  • Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
  • Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
  • W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.

To jak? Przekonałam Cię? Zatem do dzieła!

Składniki:

Sernik:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 5-6 łyżek ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 3 jajka

„Karmel” daktylowy:

  • 300 g suszonych daktyli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 70 ml wody
  • 4 krople olejku waniliowego
  • 1 płaska łyżka oleju kokosowego
  • płatki kokosa
  • prażone migdały

Przygotowanie:

Sernik:

  1. Wszystkie składniki na sernik zmiksuj na gładką masę.
  2. Nastaw piekarnik na 180 stopni, grzanie góra dół.
  3. Spód tortownicy pokryj papierem do pieczenia.
  4. Przelej masę do tortownicy i wstaw do nagrzanego piekarnika
  5. Piecz przez 55 minut.
  6. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i potrzymaj w piekarniku jeszcze ok. 20 minut.
  7. Wyciągnij sernik z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

„Karmel” daktylowy:

  1. Suszone daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Po tym czasie odlej wodę, dodaj wszystkie składniki na karmel i zmiksuj na gładką masę.
  3. Tak przygotowaną masą pokryj ostudzony sernik.
  4. Ja udekorowałam ciasto płatkami kokosa, ale równie dobrze możesz użyć płatków migdałów, lub innych dodatków, które lubisz.
  5. Wstaw sernik do lodówki na godzinę.
  6. Smacznego!

serniczek7

serniczek2 kopia

27 Comment

  1. Ania says: Odpowiedz

    Który sernik bardziej polecasz- ten czy czekoladowo-orzechowy? Chcę któryś zrobić na urodziny 🙂

    1. Szczerze polecam oba. Tak naprawdę wszystko zależy od gustu. Jednak gdybym miała wybrać, według moich upodobań – wybrałabym ten z karmelem daktylowym, ale to pewnie dlatego, że uwielbiam wszystko, co karmelowe. 🙂

  2. mcsummer says: Odpowiedz

    a jaki twaróg polecasz ? bo serek serkowi nie równy.

    1. Ja używam twarogu sernikowego President 🙂

  3. Ilona says: Odpowiedz

    Na jaki rozmiar tortownicy jest przepis? Wygląda pysznie 🤤

  4. Ewa says: Odpowiedz

    Dzisiaj robiłam -pycha!!!

    1. Cieszę się, że smakowało! <3

    2. Dominika says: Odpowiedz

      Podbijam pytanie 🙂

      1. Dominika says: Odpowiedz

        Kurcze, nie w tym miejscu 😀 Pytanie o rozmiar tortownicy oczywiście 🙂

        1. 26 cm 🙂

  5. Trafia na liste priorytetów w przepisach. Chyba zrobię w weekend. Uwielbiam serniki, a ten wygląda cudnie <3 Ja tylko dodam cukier brązowy, bo uwielbiam go za karmelowy smak <3

    1. Czekam na info, czy smakowało! <3

  6. Gabi says: Odpowiedz

    Sernik jest przecudowny!! Zamiast ksylitolu polecam dodać cukru kokosowego dla pięknego koloru i smaku 🙂

  7. Zołza says: Odpowiedz

    A gdyby zamiast proszku budyniowego dodać mąkę ziemniaczaną, to ile powinno jej być? 30-40 g?

  8. karolina says: Odpowiedz

    Super przepis, trochę zmodyfikowałam ale na nim bazowałam. super !

    1. super, cieszę się, że przepis się podoba <3

  9. jan says: Odpowiedz

    Czy zamiast mąki kokosowej może być inna np. jaglana?

    1. Tak, jaglana będzie ok, chociaż kokosowa dodaje smaku 🙂

  10. Ela says: Odpowiedz

    W jaki celu dodałaś do karmelu z Daktyli olej kokosowy? ja ostatnio zrobiłam tak, ze po prostu zmieliłam daktyle i tyle i się piękne trzyma 🙂 a to dodatkowe kalorie (a możne już mam obsesje na tym punkcie? hmm… ;P )

    1. Olej kokosowy dodałam, żeby zrobić gładszą i delikatniejszą konsystencję 🙂

  11. Asia says: Odpowiedz

    A czy zamiast mąki kokosowej mogą być wiórki? Dziękuję za odpowiedź 😊

    1. Tak, zmielone wiórki kokosowe 🙂

  12. Agnieszka says: Odpowiedz

    Właśnie owy sernik jako urodzinowe ciasto się piecze. Karmel daktylowy czeka już gotowy. Mam nadzieję, że będzie pysznie i gościom zasmakuje 🙂

    1. Czekam na info jak wyszedł! 🙂

      1. Agnieszka says: Odpowiedz

        Wyszedł. Smakował gościom. Troszeczkę suchawy i mało słodki farsz sernikowy wyszedł. Ale na przyszłość skrócę czas pieczenia i dodam troszkę więcej ksylitolu. Daktylowy karmel nieco ratował. Na pewno będę korzystać z przepisu. Mam fotkę kawałka. Ale nie bardzo mogę ją tu dodać w komentarzu. Chyba nie ma takiej funkcji. Pozdrawiam i dziękuję za inspirację. Bardzo ciekawy blog 🙂

  13. Renata says: Odpowiedz

    Czy dwa ostatnie składniki w liście na karmel (kokos i prażone migdały), również należy zmiksować na masę, czy to są już elementy dekoracji? 🙂

    1. Są to elementy dekoracji. 🙂

Dodaj komentarz