Szybkie ciasto z rabarbarem to genialny pomysł na deser do popołudniowej kawy. Ciasto jest delikatne, słodkie i zarazem kwaskowate, dzięki obecności rabarbaru. Słowo daję – rozpływa się w ustach!
Uwielbiam ciasta, które robi się ekspresowo. I takie właśnie jest szybkie ciasto z rabarbarem. Przygotowanie go – włącznie z pieczeniem – zajmuje ok. 1 godzinę! Cudownie, prawda? A efekt jest naprawdę super. Ciasto idealnie komponuje się z kawą lub zimnym mlekiem.
Przed przystąpieniem do czytania i pieczenia zdradzę Ci kilka ciekawostek dotyczących rabarbaru. Zakochasz się w nim na amen!
- Rabarbar nie jest owocem, a warzywem. Nazywa się go także „rzewień”.
- Im bardziej czerwone części rabarbaru, tym to warzywo jest słodsze.
- Rabarbar polecany jest dla osób dbających o linię, ponieważ jest bogaty w błonnik i w 100g znajdziemy zaledwie 20 kalorii!
- Ma w sobie także mnóstwo wartościowych składników, taki jak: witamina C, beta karoten, fosfor, magnez i żelazo.
- Ważna informacja – tylko łodygi rabarbaru są jadalne. Liście zawierają toksyczny kwas szczawiowy, który jest w stanie doprowadzić nawet do uszkodzenia nerek!
- Pieczony rabarbar jest doskonałym źródłem rapontygeniny, czyli polifenolu, który zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych.
- Zawiera także rapontycynę, która ma zbawienny wpływ na estrogen, dlatego rabarbar polecany jest osobom z niedoborem estrogenów, kobietom w trakcie menopauzy oraz osobom, które borykają się z trądzikiem.
Prawda, że rabarbar jest wspaniały? Zatem do dzieła! Wspólnie zróbmy naprawdę genialne ciasto!
Składniki:
- 700 g rabarbaru (po odcięciu liści i suchych końcówek)
- 4 jajka
- 6 łyżek ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego (ja dałam pół na pół)
- 100 g mąki ryżowej
- 60 g mąki owsianej
- 30 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
+ opcjonalnie biała czekolada do dekoracji (1/2 tabliczki)
Przygotowanie:
- Dokładnie umyj rabarbar. Odkrój liście i suche końcówki, następnie pokrój na mniej więcej 0,5-1 cm kawałki.
- Rabarbar posyp 2 łyżkami ksylitolu i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wymieszaj.
- Mąki ryżową, owsianą i ziemniaczaną wymieszaj w osobnej misce z sodą oczyszczoną i cynamonem. Porządnie wymieszaj.
- Jajka z ksylitolem zmiksuj na gładką masę. Najlepiej miksować ok. 5 minut, żeby masa była pulchniejsza. Jeśli używasz Thremomix – do misy włóż motylek i ubijaj 3 minuty, poz.4.
- Następnie – wciąż miksując – do masy wolno dolewaj roztopiony olej kokosowy lub olej rzepakowy. Miksuj z jajkami ok. 2 minuty.
- Jeśli używasz Thermomix – ściągnij motylek. Obroty ustaw na poz.5 i stopniowo dodawaj mieszankę mąk z sodą i cynamonem. Miksuj ok. 2 minut, aż masa będzie gładka i puszysta.
- Jeśli używasz tradycyjnego miksera – ciągle miksując – stopniowo dodawaj mieszankę mąk z sodą i cynamonem do masy z jaj, oleju i ksylitolu.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra dół.
- Spód tortownicy (ja użyłam o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Gotową masę wymieszaj z pokrojonym rabarbarem i przelej do tortownicy.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz 40-45 minut – do suchego patyczka.
- Jeśli dekorujesz ciasto białą czekoladą – czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. Odstaw do ostygnięcia.
Jabłka zamiast rabarbaru albo brzoskiwinie też będą w porządeczku, prawda?
tak 🙂
A maliny i jagody?
Można zastąpić rabarbar malinami lub jagodami. 🙂
Ja mąkę ryżową zastąpiłam jaglaną, a zamiast 2 jajek banana (bo stan spiżarni trochę był ograniczony) i też ciacho wyszlo bardzo smaczne. Piekłam ciacho 1h i jeszcze zostawiłam je po upieczeniu w stygnącym piekarniku. Nic się nie przypaliło 🙂
Najważniejsze, że wyszło smaczne! 🙂