Szybkie ciasto z rabarbarem – bez mąki pszennej i cukru!

rabarbar kopia

Szybkie ciasto z rabarbarem to genialny pomysł na deser do popołudniowej kawy. Ciasto jest delikatne, słodkie i zarazem kwaskowate, dzięki obecności rabarbaru. Słowo daję – rozpływa się w ustach!

Uwielbiam ciasta, które robi się ekspresowo. I takie właśnie jest szybkie ciasto z rabarbarem. Przygotowanie go – włącznie z pieczeniem – zajmuje ok. 1 godzinę! Cudownie, prawda? A efekt jest naprawdę super. Ciasto idealnie komponuje się z kawą lub zimnym mlekiem.

Przed przystąpieniem do czytania i pieczenia zdradzę Ci kilka ciekawostek dotyczących rabarbaru. Zakochasz się w nim na amen!

  • Rabarbar nie jest owocem, a warzywem. Nazywa się go także „rzewień”.
  • Im bardziej czerwone części rabarbaru, tym to warzywo jest słodsze.
  • Rabarbar polecany jest dla osób dbających o linię, ponieważ jest bogaty w błonnik i w 100g znajdziemy zaledwie 20 kalorii!
  • Ma w sobie także mnóstwo wartościowych składników, taki jak: witamina C, beta karoten, fosfor, magnez i żelazo.
  • Ważna informacja – tylko łodygi rabarbaru są jadalne. Liście zawierają toksyczny kwas szczawiowy, który jest w stanie doprowadzić nawet do uszkodzenia nerek!
  • Pieczony rabarbar jest doskonałym źródłem rapontygeniny, czyli polifenolu, który zmniejsza tempo podziału komórek nowotworowych.
  • Zawiera także rapontycynę, która ma zbawienny wpływ na estrogen, dlatego rabarbar polecany jest osobom z niedoborem estrogenów, kobietom w trakcie menopauzy oraz osobom, które borykają się z trądzikiem.

Prawda, że rabarbar jest wspaniały? Zatem do dzieła! Wspólnie zróbmy naprawdę genialne ciasto!

Składniki:

  • 700 g rabarbaru (po odcięciu liści i suchych końcówek)
  • 4 jajka
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego lub oleju rzepakowego (ja dałam pół na pół)
  • 100 g mąki ryżowej
  • 60 g mąki owsianej
  • 30 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżeczka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu

+ opcjonalnie biała czekolada do dekoracji (1/2 tabliczki)

Przygotowanie:

  1. Dokładnie umyj rabarbar. Odkrój liście i suche końcówki, następnie pokrój na mniej więcej 0,5-1 cm kawałki.
  2. Rabarbar posyp 2 łyżkami ksylitolu i 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej. Wymieszaj.
  3. Mąki ryżową, owsianą i ziemniaczaną wymieszaj w osobnej misce z sodą oczyszczoną i cynamonem. Porządnie wymieszaj.
  4. Jajka z ksylitolem zmiksuj na gładką masę. Najlepiej miksować ok. 5 minut, żeby masa była pulchniejsza. Jeśli używasz Thremomix – do misy włóż motylek i ubijaj 3 minuty, poz.4.
  5. Następnie – wciąż miksując – do masy wolno dolewaj roztopiony olej kokosowy lub olej rzepakowy. Miksuj z jajkami ok. 2 minuty.
  6. Jeśli używasz Thermomix – ściągnij motylek. Obroty ustaw na poz.5 i stopniowo dodawaj mieszankę mąk z sodą i cynamonem. Miksuj ok. 2 minut, aż masa będzie gładka i puszysta.
  7. Jeśli używasz tradycyjnego miksera – ciągle miksując – stopniowo dodawaj mieszankę mąk z sodą i cynamonem do masy z jaj, oleju i ksylitolu.
  8. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra dół.
  9. Spód tortownicy (ja użyłam o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  10. Gotową masę wymieszaj z pokrojonym rabarbarem i przelej do tortownicy.
  11. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
  12. Piecz 40-45 minut – do suchego patyczka.
  13. Jeśli dekorujesz ciasto białą czekoladą – czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. Odstaw do ostygnięcia.

Zrzut ekranu 2017-07-05 21.40.36

rabarbar kopia

4 Comment

  1. Iza says: Odpowiedz

    Jabłka zamiast rabarbaru albo brzoskiwinie też będą w porządeczku, prawda?

    1. tak 🙂

  2. Ja mąkę ryżową zastąpiłam jaglaną, a zamiast 2 jajek banana (bo stan spiżarni trochę był ograniczony) i też ciacho wyszlo bardzo smaczne. Piekłam ciacho 1h i jeszcze zostawiłam je po upieczeniu w stygnącym piekarniku. Nic się nie przypaliło 🙂

    1. Najważniejsze, że wyszło smaczne! 🙂

Dodaj komentarz