Drożdżówki z cynamonem i migdałami to idealny pomysł dla osób szukających słodkości bez pszenicy. Są delikatne, słodkie i intensywnie cynamonowe. W połączeniu z migdałami tworzą genialną kombinację smaków. Zdecydowanie przypadną do gustu nawet najwybredniejszym smakoszom!
Od dawna chodziło za mną ciasto drożdżowe, jednak ono zazwyczaj lubi robić mi na złość – nie rosnąć. Tym razem, mimo braku mąki pszennej – urosło i co najważniejsze – smakuje mega dobrze!
W tym przepisie nie użyłam ksylitolu, bo ksylitol zabija drożdże – warto o tym pamiętać.
Jedno jest pewne – jeśli nie używasz mąki pszennej lub szukasz bezglutenowego przepisu na drożdżówki – ten przepis skradnie Twoje serce!
Składniki na drożdżówki bez maki pszennej:
Ciasto:
- 65 g masła
- 55 g mąki ryżowej
- 80 g mąki owsianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 60 g lnu (zmielone siemię lniane)
- 1/3 płaskiej łyżeczki sody
- 7 g suchych drożdży
- 60 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml letniej wody
- cukier wymieszany z cynamonem
- masło lub olej kokosowy do natłuszczenia rąk
Dekoracja:
- 5 łyżeczek cukru trzcinowego
- 7 łyżek wody
- posiekane migdały do posypania
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką ryżową, owsianą, lnem, sodą, suchymi drożdżami, cukrem i cynamonem (wszystkimi suchymi składnikami).
- Rozpuść masło.
- Do wymieszanych suchych składników wlej rozpuszczone masło i ugniataj.
- Następnie stopniowo dodawaj letniej wody. Ugniataj przez ok. 5 min. Jeśli używasz Thermomix’a wyrabiaj 5 minut na opcji interwał.
- Gotowe ciasto (powinno być mocno lepkie) przełóż do plastikowej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- Po tym czasie odpowietrz ciasto poprzez naciskanie go drewnianą łyżką. Odstaw na kolejne 10 minut.
- Po tym czasie natłuść ręce masłem lub olejem kokosowym i podziel ciasto na 5-6 części.
- Każdą z części zroluj na długi rulon, posyp z jednej strony cukrem wymieszanym z cynamonem i zwiń.
- Czynność powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Gotowe drożdżówki ułóż na papierze do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 20 minut.
Dekoracja:
- Zagotuj 7 łyżek wody i dodaj do nich cukier. Porządnie wymieszaj i chwilę gotuj, aż masa trochę zgęstnieje.
- Gdy masa zgęstnieje – ściągnij z gazu i polej nią drożdżówki.
- Migdały posiekaj na małe kawałki i posyp nimi drożdżówki.
Dzień dobry. Czy przepis na to ciasto można wykorzystać do zrobienia strucli markowej? Wyrośnie? Nie będzie zbyt kruche?
Makowej oczywiście ? z masą makową
Myślę, że tak. Ciasto drożdżowe bezglutenowe samo w sobie jest dość kruche (niestety), ale wydaje mi się, że do strucli makowej powinno być ok. 🙂 Warto pamiętać, że drożdżówki bezglutenowe najlepsze są „na świeżo”. 🙂