Bezglutenowe rogaliki drożdżowe z jagodami – pychota!

rogaliki2

Bezglutenowe rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na słodką przekąskę. Smakują podobnie do tych babcinych i rozpływają się w ustach! 

Ostatnio w sklepie widziałam rogaliki drożdżowe i zapragnęłam je zjeść. Niestety, nie mogłam, bo mój organizm nie toleruje pszenicy. Więc wyjście miałam jedno – zabrać się za przepis i samodzielnie zrobić je w domu.

Ciasto drożdżowe, w przeszłości, często płatało mi figle, więc obawiałam się o żywot rogalików. Jednak udało się! I tak oto powstał przepis na bezglutenowe rogaliki drożdżowe z jagodami!

Bardzo denerwują mnie przepisy na bezglutenowe ciasta czy desery, w których wykorzystywane są gotowe koncentraty mąk. Ja wolę wiedzieć co jem, więc wszystkie moje przepisy buduję na domowych miksach mąk, a co!

To co? Do dzieła! Po przygotowaniu rogalików daj mi znać czy Ci smakowały. Będzie mi bardzo miło!

Składniki:

  • 250 g mąki ryżowej
  • 230 g mąki z tapioki
  • 200 g mąki owsianej (dla osób bezglutenowych – mąka owsiana bezglutenowa)
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 3-4 jajka (3 duże lub 4 małe)
  • konfitura lub dżem jagodowy jako nadzienie

+ 1 żółtko i 50 ml mleka do smarowania przed pieczeniem

+ mąka owsiana do podsypywania ciasta na stolnicy

Przygotowanie:

1. Od 250 ml mleka odlej 100 ml i podgrzej, aby było letnie.

2. Drożdże pokrusz, posyp 1 łyżeczką cukru, zalej letnim mlekiem i wymieszaj.

3. Do mieszanki z drożdżami dodaj 1 łyżkę mąki ryżowej, wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

4. Po 20 minutach sprawdź czy zaczyn z drożdży zwiększył swoją objętość i czy drożdże pracują. Jeśli tak, to przejdź do kolejnego kroku – jeśli nie, niestety będzie trzeba powtórzyć przygotowanie  zaczynu, a bez dobrze przygotowanego zaczynu ciasto nie urośnie.

5. Mąkę ryżową wymieszaj z mąką z tapioki i mąką owsianą.

6. Do mąk dodaj cukier i sól. Porządnie wymieszaj.

7. Resztę (150 ml) mleka podgrzej, aby było delikatnie ciepłe i rozpuść w nim masło. Mieszanina powinna być ciepła, aby nie schłodzić ciasta (drożdże mogłyby przestać działać).

8. Jeśli używasz Thermomix: suche składniki wrzuć do misy, włącz interwał na 6 minut, dodaj zaczyn z drożdży, jajka i stopniowo dodawaj mleko z masłem. Po 6 minutach sprawdź czy ciasto jest zbite – jeśli nie, dosyp trochę mąki ryżowej lub owsianej. Wyciągnij z Thermomix’a do (najlepiej) plastikowej miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 30-40 minut, aby urosło.

9. Jeśli nie używasz Thermomix’a: rób wszystko tak, jak powyżej, tylko wszystko mieszaj drewnianą łyżką, a gdy już będzie ciężko – przełóż na stolnicę, podsyp mąką i wyrabiaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do plastikowej miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 30-40 minut, aby urosło.

10. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i porządnie ugnieć. Podziel na 3 części.

11. Każdą z części rozwałkuj na cienki (ok. 4 mm) placek i potnij w trójkąty. Jeśli chcesz zrobić idealnie równe rogaliki – przyłóż do rozwałkowanego ciasta garnek i wykrój okrąg. Dzięki temu każdy wycięty trójkąt będzie jednakowy. Ja wpadłam na to dopiero po zrobieniu rogalików (haha!).

rogaliki3

12. Na podstawę każdego trójkąta nałóż 1 płaską łyżeczkę konfitury lub dzemu.

13. Ja akurat zwijałam przy pomocy noża, ale możesz zwijać je jakkolwiek – byle skutecznie!

rogaliki5

rogaliki6

14. Zwinięte rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem. Ja każdą z partii ciasta upiekłam osobno, żeby rogaliki miały miejsce, aby rosnąć.

rogaliki4

15. Rogaliki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Dzięki temu będą ładnie rumiane.

16. Każdą blachę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół, przez 20-22 minuty. Kontroluj czas – kiedy rogaliki będą zarumienione – pora je wyciągnąć.

rogaliki2

 

 

13 Comment

  1. Karolina says: Odpowiedz

    A czym zastąpić masło i mleko, w przypadku osoby bezpiecznej?

    1. Karolina says: Odpowiedz

      Bezmlecznej, oczywiście

    2. olejem kokosowym i mlekiem roślinnym 🙂

  2. Bardzo apetyczne! Czy mąkę z tapioka można czymś zastąpić? U nas może byc glutenowo ale z chęcią spróbuje innej wersji rogalików 😊

    1. skrobią/mąką ziemniaczaną 🙂

  3. Magdalena says: Odpowiedz

    Na jaką mąkę można wymienić mąkę z tapioki? Niestety nie posiadam, a przepis wygląda cudownie.

    1. tapiokę można zmienić na skrobię/mąkę ziemniaczną, powinno być ok, bo oba produkty są skrobiowe 🙂

  4. Lena says: Odpowiedz

    Czy mozna zastąpić cukier ksylitolem ?

    1. Niestety nie. Ksylitol nie jest cukrem, lecz alkoholem i na nim drożdże nie wyrosną. 🙁

  5. Hania says: Odpowiedz

    Upiekłam dzisiaj, zastąpiłam tapioke mąka ziemniaczana/ skrobia kukurydziana. Ciasto jak to zwykle bez glutenu dość kruche, ale razem z dziećmi nazwijalismy ok 70 rogalików.
    Przy okazji użyliśmy konfitury z róży, wyszły przepyszne choć nieco twardawe. Teraz pod ściereczka czekamy aż zmiękną do jutra🍴🍴na pewno wrócimy do tego przepisu😊

    1. Super. <3 Mam nadzieję, że jutro również będą smakować!

  6. Kasia says: Odpowiedz

    Czy z ciastem dobrze się pracuje przy lepieniu? Czy się nie kruszy albo nie klei bardzo?

    1. Trochę się kruszy, ale nie ma tragedii. 🙂

Dodaj komentarz