Bezglutenowe rogaliki drożdżowe to idealny pomysł na słodką przekąskę. Smakują podobnie do tych babcinych i rozpływają się w ustach!
Ostatnio w sklepie widziałam rogaliki drożdżowe i zapragnęłam je zjeść. Niestety, nie mogłam, bo mój organizm nie toleruje pszenicy. Więc wyjście miałam jedno – zabrać się za przepis i samodzielnie zrobić je w domu.
Ciasto drożdżowe, w przeszłości, często płatało mi figle, więc obawiałam się o żywot rogalików. Jednak udało się! I tak oto powstał przepis na bezglutenowe rogaliki drożdżowe z jagodami!
Bardzo denerwują mnie przepisy na bezglutenowe ciasta czy desery, w których wykorzystywane są gotowe koncentraty mąk. Ja wolę wiedzieć co jem, więc wszystkie moje przepisy buduję na domowych miksach mąk, a co!
To co? Do dzieła! Po przygotowaniu rogalików daj mi znać czy Ci smakowały. Będzie mi bardzo miło!
Składniki:
- 250 g mąki ryżowej
- 230 g mąki z tapioki
- 200 g mąki owsianej (dla osób bezglutenowych – mąka owsiana bezglutenowa)
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g masła
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 3-4 jajka (3 duże lub 4 małe)
- konfitura lub dżem jagodowy jako nadzienie
+ 1 żółtko i 50 ml mleka do smarowania przed pieczeniem
+ mąka owsiana do podsypywania ciasta na stolnicy
Przygotowanie:
1. Od 250 ml mleka odlej 100 ml i podgrzej, aby było letnie.
2. Drożdże pokrusz, posyp 1 łyżeczką cukru, zalej letnim mlekiem i wymieszaj.
3. Do mieszanki z drożdżami dodaj 1 łyżkę mąki ryżowej, wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
4. Po 20 minutach sprawdź czy zaczyn z drożdży zwiększył swoją objętość i czy drożdże pracują. Jeśli tak, to przejdź do kolejnego kroku – jeśli nie, niestety będzie trzeba powtórzyć przygotowanie zaczynu, a bez dobrze przygotowanego zaczynu ciasto nie urośnie.
5. Mąkę ryżową wymieszaj z mąką z tapioki i mąką owsianą.
6. Do mąk dodaj cukier i sól. Porządnie wymieszaj.
7. Resztę (150 ml) mleka podgrzej, aby było delikatnie ciepłe i rozpuść w nim masło. Mieszanina powinna być ciepła, aby nie schłodzić ciasta (drożdże mogłyby przestać działać).
8. Jeśli używasz Thermomix: suche składniki wrzuć do misy, włącz interwał na 6 minut, dodaj zaczyn z drożdży, jajka i stopniowo dodawaj mleko z masłem. Po 6 minutach sprawdź czy ciasto jest zbite – jeśli nie, dosyp trochę mąki ryżowej lub owsianej. Wyciągnij z Thermomix’a do (najlepiej) plastikowej miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 30-40 minut, aby urosło.
9. Jeśli nie używasz Thermomix’a: rób wszystko tak, jak powyżej, tylko wszystko mieszaj drewnianą łyżką, a gdy już będzie ciężko – przełóż na stolnicę, podsyp mąką i wyrabiaj przez ok. 10 minut. Po tym czasie przełóż ciasto do plastikowej miski i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw na 30-40 minut, aby urosło.
10. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i porządnie ugnieć. Podziel na 3 części.
11. Każdą z części rozwałkuj na cienki (ok. 4 mm) placek i potnij w trójkąty. Jeśli chcesz zrobić idealnie równe rogaliki – przyłóż do rozwałkowanego ciasta garnek i wykrój okrąg. Dzięki temu każdy wycięty trójkąt będzie jednakowy. Ja wpadłam na to dopiero po zrobieniu rogalików (haha!).
12. Na podstawę każdego trójkąta nałóż 1 płaską łyżeczkę konfitury lub dzemu.
13. Ja akurat zwijałam przy pomocy noża, ale możesz zwijać je jakkolwiek – byle skutecznie!
14. Zwinięte rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem. Ja każdą z partii ciasta upiekłam osobno, żeby rogaliki miały miejsce, aby rosnąć.
15. Rogaliki posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Dzięki temu będą ładnie rumiane.
16. Każdą blachę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzanie góra dół, przez 20-22 minuty. Kontroluj czas – kiedy rogaliki będą zarumienione – pora je wyciągnąć.
A czym zastąpić masło i mleko, w przypadku osoby bezpiecznej?
Bezmlecznej, oczywiście
olejem kokosowym i mlekiem roślinnym 🙂
Bardzo apetyczne! Czy mąkę z tapioka można czymś zastąpić? U nas może byc glutenowo ale z chęcią spróbuje innej wersji rogalików ?
skrobią/mąką ziemniaczaną 🙂
Na jaką mąkę można wymienić mąkę z tapioki? Niestety nie posiadam, a przepis wygląda cudownie.
tapiokę można zmienić na skrobię/mąkę ziemniaczną, powinno być ok, bo oba produkty są skrobiowe 🙂
Czy mozna zastąpić cukier ksylitolem ?
Niestety nie. Ksylitol nie jest cukrem, lecz alkoholem i na nim drożdże nie wyrosną. 🙁
Upiekłam dzisiaj, zastąpiłam tapioke mąka ziemniaczana/ skrobia kukurydziana. Ciasto jak to zwykle bez glutenu dość kruche, ale razem z dziećmi nazwijalismy ok 70 rogalików.
Przy okazji użyliśmy konfitury z róży, wyszły przepyszne choć nieco twardawe. Teraz pod ściereczka czekamy aż zmiękną do jutra??na pewno wrócimy do tego przepisu?
Super. <3 Mam nadzieję, że jutro również będą smakować!
Czy z ciastem dobrze się pracuje przy lepieniu? Czy się nie kruszy albo nie klei bardzo?
Trochę się kruszy, ale nie ma tragedii. 🙂