Sernik tiramisu, czyli delikatne ciasto na bazie biszkoptu, sera, kawy i kakao. Jest słodkie i puszyste, choć nie zawiera ani grama mąki pszennej oraz cukru! A co najważniejsze – w trakcie jedzenia można krzyknąć „żegnajcie wyrzuty sumienia!”.
Naszła mnie ogromna ochota na tiramisu, jednak kiedy:
- nie można jeść mąki pszennej
- stara się jeść w miarę rozsądnie
… to zjedzenie tiramisu staje się całkiem problematyczne! Trzeba było pokombinować, żeby zrobić coś, co choć w małym stopniu zaspokoi mój „tiramisowy głód”. I udało się!
Tak powstał sernik tiramisu, czyli połączenie biszkoptu z serem, kawą i kakao!
Żeby uniknąć wyrzutów sumienia (a przy tym przepisie naprawdę nie musisz ich mieć), podrzucam kilka ciekawostek na temat wartości odżywczych twarogu, czyli bazy naszego ciasta:
Twaróg:
- Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
- W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
- Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
- Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
- Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
- W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.
Składniki:
Biszkopt:
- 7 białek
- 6 żółtek
- szczypta soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki naturalnego kakao
- 120 g mąki ryżowej
Do nasączenia biszkoptu:
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- opcjonalnie 50 ml likieru Amaretto
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (ja używam President)
- 5 łyżek ksylitolu
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 6 kropli aromatu waniliowego
Dekoracja:
- 1 duże opakowanie jogurtu greckiego
- 2 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki mąki kokosowej (do zagęszczenia kremu)
- kakao naturalne
Przygotowanie:
Biszkopt:
- Piekarnik nastaw na 165 stopni, grzanie góra dół.
- Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę.
- Gdy piana będzie sztywna – ciągle miksując – stopniowo dodawaj żółtka.
- Następnie – ciągle miksując – dodaj ksylitol.
- W osobnej misce wymieszaj skrobię ziemniaczaną z kakao i mąką ryżową.
- Powyższą mieszankę wymieszaj szpatułką z ubitą masą. Najlepiej mieszankę skrobi z mąką i kakao dodawaj stopniowo, żeby uniknąć grudek.
- Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy (ja użyłam tortownicy o średnicy 22 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez ok. 25 minut.
- Wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki. Tortownicę wyjmij po 10-15 minutach, żeby biszkopt nie opadł.
- Odstaw w chłodne miejsce, żeby ostygł.
- Zrób kawę rozpuszczalną z 1 łyżki kawy i posłodź jeśli nie dodajesz likieru Amaretto. Jeśli dodajesz likier – dodaj go do kawy i poczekaj aż całkowicie ostrygnie.
- Gdy biszkopt już ostygnie – przekrój na 2 lub trzy warstwy (zależy jak Ci wyrośnie) i nasącz ostudzoną kawą.
Masa serowa:
- Twaróg zmiksuj z pozostałymi składnikami na masę serową.
- Dolny, nasączony kawą blat biszkoptu umieść w tortownicy i pokryj 1/2 lub 1/3 masy serowej (zależy ile wyszło Ci blatów).
- Powtórz tę czynność.
- Najważniejsze, aby finalnie górną częścią ciasta była masa serowa.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez 30 minut.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
Dekoracja:
- Jogurt grecki wymieszaj z ksylitolem i mąką kokosową.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego i pokryj ciasto „kropkami” z masy. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego – po prostu rozsmaruj masę po górze ciasta.
- Następnie wsyp trochę kakao do sitka i poprzez sitko oprósz nim ciasto.
- Wstaw do lodówki. Podawaj schłodzone.
zamiast mąki kokosowej jaką mąkę dodać ?
można dodać migdałowej 🙂