Fit ciasto straciatella na spodzie twarogowym to idealna propozycja dla osób lubiących delikatne wypieki. Spód przygotowany jest na bazie chudego twarogu, nie zawiera ani grama cukru, a dosłownie rozpływa się w ustach! A krem z ricotty w połączeniu z gorzką czekoladą? Niebo w gębie!
Uwielbiam dania i ciasta, które mogę jeść bez wyrzutów sumienia. Brzmię jak większość kobiet? Możliwe. Jednak totalnie się tym nie przejmuję. Ważne jest dla mnie to, aby zdrowo jeść, bo jak to mówią – w zdrowym ciele zdrowy duch!
To ciasto powstało przez przypadek. Po prostu miałam większą ilość twarogu w lodówce, więc stwierdziłam, że czas trochę pokombinować. I szczerze mówiąc – to jedno z najsmaczniejszych ciast, jakie jadłam! Słowo daję!
Baza na fit ciasto straciatella zawiera twaróg. Pokażę Ci jego zalety:
- Jest niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
- W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
- Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
- Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
- Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
- W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.
Prawda, że jest super? Z kolei krem zrobiłam na bazie ricotty. I tu kilka słów na temat tego cudeńka:
- To rodzaj twarogu uzyskanego z serwatki.
- Przez to, że powstaje jako „skutek uboczny” przy robieniu serów, nazywany jest często po prostu produktem mlecznym.
- Zawiera 5 razy więcej wapnia niż tradycyjny twaróg.
- Jest szalenie popularny w kuchni włoskiej, szczególnie w południowej i środkowej części.
- Nazwa sera pochodzi od „recocta” (łac) i oznacza „dwukrotnie gotowany”.
- Nadaje się zarówno do dań i wypieków na słodko, jak i na słono.
To co? Do dzieła! 🙂 Panie i Panowie – oto fit ciasto straciatella na spodzie twarogowym, które skradnie Wasze serca!
Składniki:
Ciasto:
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 70 g mąki owsianej
- 80 g masła lub oleju kokosowego (delikatnie zmrożonego)
- 170 g twarogu chudego
- 70 g jogurtu naturalnego gęstego lub jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczka soli
- 4 łyżki ksylitolu
- 100 ml wody
- 1 łyżka zmielonego ksylitolu
- sok z połowy cytryny
Dekoracja:
- 250 g sera ricotta
- 3-4 łyżki ksylitolu
- 3 łyżki mąki kokosowej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g borówek
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- płatki z kokosa opcjonalnie
Przygotowanie:
Ciasto:
- Piekarnik nastaw na 200 stopni, grzanie góra dół.
- Zmiksuj mąki z masłem, twarogiem, jogurtem, sodą, solą i ksylitolem. Jeśli używasz Thermomix’a – wrzuć wszystkie składniki do misy i ustaw na 2 minuty na wyrabianie ciasta.
- Kiedy ciasto będzie już zwarte – stolnicę posyp maką i ugnieć ciasto.
- Tortownicę lub formę do tarty (ja użyłam 28 cm) posmaruj olejem kokosowym lub masłem, spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
- Spód i boki formy wyłóż ciastem. Możesz je wcześniej rozwałkować, lub „uklepywać” kawałek po kawałku.
- Tak przygotowane ciasto przykryj papierem do pieczenia i na papier wysyp np. groch, fasolę lub soczewicę, żeby nie powstały wybrzuszenia.
- Wstaw na 15 minut do rozgrzanego piekarnika i piecz w 200 stopniach.
- Po tym czasie wyjmij ciasto, zdejmij z niego papier i znów wstaw do piekarnika na 15-20 minut (kontroluj, aż się zarumieni).
- Wyciągnij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
- Gdy ciasto przestygnie – wymieszaj wodę z ksylitolem i sokiem z cytryny i nasącz ciasto, aby uniknąć suchych miejsc.
Dekoracja:
- Ser ricotta wymieszaj z ksylitolem, mąką kokosową i jogurtem naturalnym.
- Przygotowaną masą pokryj nasączony spód ciasta.
- Wierzch posyp borówkami, płatkami kokosa i drobno posiekanymi kawałkami gorzkiej czekolady.