Ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, czyli duża blacha słodkiego szczęścia. Jest puszyste, strukturą delikatnie przypominające murzynka, a połączenie ze smakiem orzechów? Petarda!
Czasami tęsknię za klasykami z dzieciństwa, które przygotowywane były na bazie mąki pszennej. Czy jednak muszę sobie odmawiać słodkich smakołyków? Nic bardziej mylnego!
Jeśli lubisz masło orzechowe, a na widok czekoladowego ciasta szybciej bije Ci serce – ten przepis zdecydowanie przypadnie Ci do gustu!
Składniki:
Ciasto:
- 150 g oleju kokosowego
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 ml mleka
- 4 jajka
- 80 g ksylitolu (ok. 5 łyżek)
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki owsianej
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki sody
Krem:
- 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (ja użyłam tego LINK )
- 50 ml mleka kokosowego
Ciasto:
- Olej podgrzej w rondelku razem z czekoladą, aby czekolada całkowicie się rozpuściła.
- Gdy czekolada będzie rozpuszczona – dodaj do mieszaniny mleka, wymieszaj.
- Jajka ubij z ksylitolem przy użyciu miksera. Miksuj masę ok. 3 minuty, aby była jak najbardziej puszysta.
- W osobnym naczyniu wymieszaj mąki z sodą.
- Do wymieszanych suchych składników – ciągle mieszając – dodaj olej z mlekiem i czekoladą oraz jajka z ksylitolem.
- Delikatnie wymieszaj (tylko do połączenia składników, żeby masa mocno nie opadła).
- Piekarnik nagrzej do 170 stopni, grzanie góra dół.
- Blaszkę (ja użyłam blaszki 25×35 cm) wyłóż papierem do pieczenia i pokryj gotową masą.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez 35-40 minut.
Krem:
- Masło orzechowe podgrzej i rozpuść w rondelku z mlekiem kokosowym. Porządnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zbita – dolej trochę więcej mleka kokosowego.
- Gotowym kremem pokryj ostudzone ciasto.
- Ciasto wstaw do lodówki, aby masa na wierzchu się „ścięła”.
Uwielbiam Twoje przepisy, bo zawsze wychodzą pyycha ? Czytam ten przepis-robię! Ale… nie mam mąki owsianej? Da się ją czymś zastąpić?
A może płatki owsiane zblendowac na mąkę?
Tak, też tak można 🙂
Wygląda obłędnie. Czekoladowe ciasta są dla mnie najbardziejsze 😉 Fajnie by było gdyby można takie ciacho zrobić np. w kokilce dla jednej osoby. Zrobienie takiej dużej porcji kończy się tym, że pochłaniam za dużo 😉 A może myślałaś nad ciastami jednoporcjowymi? To byłaby fajna opcja dla łasuchów takich jak ja 🙂
Postaram się coś wykombinować! 🙂
Super 🙂 Czekam z niecierpliwością…