Lekki sernik ciasteczkowo-orzechowy

sernik2

Lekki sernik ciasteczkowo-orzechowy to strzał w dziesiątkę dla wszystkich wielbicieli serników. Jest delikatnie orzechowy i kremowy, a daktyle dodają mu karmelowego smaku. Jeśli uwielbiasz serniki i masło orzechowe – ten przepis jest dla Ciebie!

Zawsze powtarzam, że serniki są super zdrowe i nie idą w boczki. Zazwyczaj każdy śmieje się z tego, co mówię, jednak po raz kolejny udowodnię, że mam rację!

Sernik to głównie ser, a ten:

  • Jest niskoenergetyczny. W 100 g ma tylko ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy i od 0,5% do 4% tłuszczu.
  • Jest lekkostrawny.
  • Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
  • Znajdziemy z nim sporo witaminy B6, B1, A, E i D.

Prawda, że sernik jest super? Zatem do dzieła!

Składniki:

Spód:

  • pokruszone ciastka (ja użyłam 1 opakowanie ciastek owsianych Sante bez pszenicy)
  • 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (LINK)
  • 50 ml mleka kokosowego

Masa sernikowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego (ja używam President lub Piątnica)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 5-6 łyżek ksylitolu (LINK)
  • 3 jajka
  • 30 g posiekanych migdałów

Karmel daktylowy:

  • 300 g suszonych daktyli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 70 ml wody
  • 4 krople olejku waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Spód:

  1. Spód tortownicy (ja użyłam 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym.
  2. Pokrusz ciastka i wyłóż nimi spód.
  3. Masło orzechowe podgrzej i rozpuść w rondelku z mlekiem kokosowym. Porządnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zbita – dodaj więcej mleka kokosowego.
  4. Gotowym kremem pokryj ciastka.

Masa serowa:

  1. Twaróg sernikowy wymieszaj z budyniem śmietankowym w proszku, ksylitolem i jajkami. Porządnie wymieszaj.
  2. Posiekaj migdały i dodaj je do masy. Delikatnie wymieszaj.
  3. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód z ciastek i kremu orzechowego.
  4. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 60 minut.
  5. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik do ostygnięcia.

Karmel daktylowy:

  1. Suszone daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut.
  2. Po tym czasie odlej wodę, dodaj wszystkie składniki na karmel i zmiksuj na gładką masę.
  3. Tak przygotowaną masą pokryj ostudzony sernik.
  4. Ciasto udekoruj według własnego uznania. Ja akurat miałam pod ręką płatki kokosowe.
  5. Daj znać w komentarzu czy przepis Ci się spodobał, smacznego! 🙂

sernik1

 

6 Comment

  1. marysia says: Odpowiedz

    Jak to jest z tym ksylitolem ?
    Czy faktycznie można jeść (w wypiekach) bez wyrzutów sumienia i bez ograniczeń ? Pozdrawiam 🙂

    1. Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż cukier i ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Między innymi działa bakteriobójczo, dzięki czemu można uniknąć próchnicy zębów oraz poprawia mineralizację kości, czyli przeciwdziała osteoporozie. 🙂

  2. Anna says: Odpowiedz

    Do masy serowej dodac cale jajka? Czy oddzielic żółtka a bialka ubic na piane?

    1. Do masy serowej dodać całe jajka 🙂

  3. nadia says: Odpowiedz

    Spróbuję zrobić 😊

    1. Czekam na info czy smakował! 🙂

Dodaj komentarz