Lekki sernik ciasteczkowo-orzechowy to strzał w dziesiątkę dla wszystkich wielbicieli serników. Jest delikatnie orzechowy i kremowy, a daktyle dodają mu karmelowego smaku. Jeśli uwielbiasz serniki i masło orzechowe – ten przepis jest dla Ciebie!
Zawsze powtarzam, że serniki są super zdrowe i nie idą w boczki. Zazwyczaj każdy śmieje się z tego, co mówię, jednak po raz kolejny udowodnię, że mam rację!
Sernik to głównie ser, a ten:
- Jest niskoenergetyczny. W 100 g ma tylko ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy i od 0,5% do 4% tłuszczu.
- Jest lekkostrawny.
- Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
- Znajdziemy z nim sporo witaminy B6, B1, A, E i D.
Prawda, że sernik jest super? Zatem do dzieła!
Składniki:
Spód:
- pokruszone ciastka (ja użyłam 1 opakowanie ciastek owsianych Sante bez pszenicy)
- 100 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (LINK)
- 50 ml mleka kokosowego
Masa sernikowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (ja używam President lub Piątnica)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 5-6 łyżek ksylitolu (LINK)
- 3 jajka
- 30 g posiekanych migdałów
Karmel daktylowy:
- 300 g suszonych daktyli
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- 70 ml wody
- 4 krople olejku waniliowego
- 1 płaska łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Spód:
- Spód tortownicy (ja użyłam 28 cm) wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj olejem kokosowym.
- Pokrusz ciastka i wyłóż nimi spód.
- Masło orzechowe podgrzej i rozpuść w rondelku z mlekiem kokosowym. Porządnie wymieszaj. Jeśli masa będzie zbyt zbita – dodaj więcej mleka kokosowego.
- Gotowym kremem pokryj ciastka.
Masa serowa:
- Twaróg sernikowy wymieszaj z budyniem śmietankowym w proszku, ksylitolem i jajkami. Porządnie wymieszaj.
- Posiekaj migdały i dodaj je do masy. Delikatnie wymieszaj.
- Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód z ciastek i kremu orzechowego.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 60 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw sernik do ostygnięcia.
Karmel daktylowy:
- Suszone daktyle zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na 20 minut.
- Po tym czasie odlej wodę, dodaj wszystkie składniki na karmel i zmiksuj na gładką masę.
- Tak przygotowaną masą pokryj ostudzony sernik.
- Ciasto udekoruj według własnego uznania. Ja akurat miałam pod ręką płatki kokosowe.
- Daj znać w komentarzu czy przepis Ci się spodobał, smacznego! 🙂
Jak to jest z tym ksylitolem ?
Czy faktycznie można jeść (w wypiekach) bez wyrzutów sumienia i bez ograniczeń ? Pozdrawiam 🙂
Ksylitol ma o 40% mniej kalorii niż cukier i ma mnóstwo pozytywnych właściwości. Między innymi działa bakteriobójczo, dzięki czemu można uniknąć próchnicy zębów oraz poprawia mineralizację kości, czyli przeciwdziała osteoporozie. 🙂
Do masy serowej dodac cale jajka? Czy oddzielic żółtka a bialka ubic na piane?
Do masy serowej dodać całe jajka 🙂
Spróbuję zrobić ?
Czekam na info czy smakował! 🙂
Done 🙂 smakuje wysmienicie! I jeszcze ta swiadomosc, ze mozna jesc bez wyrzutow sumienia. Super przepis. Nastepnym razem sprobuje zrobic z polewa choco zamiast daktyli. Moze mniej zdrowe ale tez powinno byc pyszne 🙂
Pozdrawiam!
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało! <3 I z polewą czekoladową będzie równie dobry. 🙂
A ja mam pytanie dotyczące daktyli.po zalaniu wrzatkiem i odlaniu tej wody same daktyle tracą zupełnie smak- zrobiła mi się małosłodka, mdława breja 🙁 Jakby woda wyciągnęła z nich całą słodycz i smak. Spróbowałam z daktylami innej firmy ale wyszło dokładnie to samo.Tak powinno być?
To dziwne. Ja zawsze robię z chyba najtańszych daktyli na rynku (marki Auchan) za bodajże niecałe 2 zł i wychodzi bardzo słodkie.
Pyyyyyszny 🙂 i przede wszystkim łatwy do zrobienia. Masła orzechowego z mlekiem kokosowym dałam podwójną porcję bo mi jakoś mało było 🙂 A mąż dał się nawet przekonać do karmelu z daktyli. Na święta mam zamówienie na dwa 🙂
Super! Cieszę się, że wszystkim smakowało! 🙂 <3
Do masy serowej nie dajemy masła?
nie 🙂
Cześć
Mam pytanie odnośnie mleka kokosowego, może być takie jak w linku? https://www.rossmann.pl/Produkt/enerBiO-mleko-kokosowe-400-ml,285748,5562
Mi strasznie rzadka ta masa wyszła 🙁 Dałam go jeszcze do piekarnika, może to coś pomoże,
Tak, może być takie, jednak jeśli masa wyszła zbyt rzadka – warto dodać więcej ciastek. 🙂
[…] 400 g karmelu daktylowego (przepis TU) […]
Czy te 70ml wody dodajemy po odcedzeniu daktyli ? Czy to jest właśnie woda na wrzątek ?
70 ml dodajemy po odcedzeniu daktyli 🙂
[…] O zaletach daktyli mówić nie będę, bo robiłam to milion razy. Jeśli chcesz sprawdzić zalety daktyli, a mają ich naprawdę sporo, możesz to sprawdzić tu – LINK. […]
Hejka, chodzi za mną ten przepis 🙂 czy wymienione proporcje na ciasto nadadzą się na formę o średnicy 27 cm ?
Tak, jak najbardziej 🙂
Ja do wypieków mam dwie lewe ręce… Najpierw masa nie chciała się rozsmarować na ciasteczkach, potem do sera powpadały mi skorupki, potem przytrzymałam za długo w piekarniku i ser zaczął pękać. Trzęsącą się ręką odkrawałam pierwszy kawałek bo miałam wrażenie że cały spód odpadnie ale NIE! Wyszło idealne, genialny przepis! <3
<3 ! Cieszę się! :)
Pyszny! Naprawdę świetny, szybki i prosty. Tylko mi się nie wypiekł w środku, ale to wina piekarnika… mam niestety na razie gazowy, nie wiem, jaka jest temperatura tak naprawdę, w dodatku grzeje tylko od dołu. Trzeba było dłużej potrzymać, a tak niestety w środku jest budyń. Nie będę już dopiekać, bo zdążyłam położyć na górę karmel. Potraktuję to, jak eksperyment i doświadczenie, następnym razem będzie idealnie 😀
Szkoda, że się nie wypiekł. Trzymam kciuki za następne podejście! 😀