Naleśniki z mąki kasztanowej to idealny pomysł na szybkie danie. Są delikatne, puszyste i naturalnie słodkie. Nie zawierają ani grama mąki pszennej i cukru, dzięki czemu można jeść je bez wyrzutów sumienia! Słowo daję – jeśli raz ich spróbujesz – będziesz często do nich wracać!
Naleśniki z mąki kasztanowej są idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego. W cieście nie ma ani grama cukru, dzięki czemu możesz jeść je bez wyrzutów sumienia! Ja tym razem proponuję wersję na słodko, jednak na upartego można do ciasta dodać trochę przypraw i będą idealne zarówno na słono.
A mąka kasztanowa? Cudo!
- zawiera dużo białka i błonnika
- jest genialnym źródłem fosforu, witaminy B6, potasu i magnezu
- nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealna w diecie bezglutenowej
- błonnik zawarty w mące kasztanowej wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- dzięki wysokiej zawartości żelaza ma działanie zapobiegające anemii
- pobudza metabolizm
- poprawia pracę mózgu
Prawda, że jest super? Zatem do dzieła!
Składniki:
Naleśniki:
- 30 g oleju kokosowego
- 400 ml mleka
- 100 ml wody
- 130 g mąki kasztanowej (LINK)
- 100 g mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej
- 4 jajka
- szczypta soli
Krem orzechowo-kokosowy:
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g masła orzechowego (LINK)
- 2 łyżki (ok. 40 g) mąki kokosowej
- 1 łyżeczka ksylitolu
Przygotowanie:
Naleśniki:
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
- Rozpuść olej kokosowy.
- Rozpuszczony olej przelej do dużej miski i dodaj mleko, wodę, mąkę kasztanową, mąkę z tapioki, jajka i szczyptę soli. Zmiksuj na gładką masę.
- Rozgrzej patelnię teflonową lub (najlepiej) paterę do naleśników.
- Smaż z obu stron.
Jeśli używasz Thermomix:
- Rozpuść olej kokosowy – 2 min/70 stopni/poz.2.
- Dodaj mleko, wodę, mąkę kasztanową, mąkę z tapioki, jajka i szczyptę soli. Ustaw na 2 min/poz. 5.
- Rozgrzej patelnię teflonową lub (najlepiej) paterę do naleśników.
- Smaż z obu stron.
Krem:
- W rondelku podgrzej mleko kokosowe.
- Gdy będzie już gorące – dodaj masło orzechowe. Mieszaj aż się rozpuszczą. Zagęść krem mąką kokosową. Następnie zmiksuj krem na gładką masę i odstaw do ostygnięcia.
Czy zamiast mąki kasztanowej można użyć gryczanej?
Tak, tylko totalnie zmieni to smak ciasta. 🙂
W kremie ma byc użyte „zwykle” mleko kokosowe czy o te z puszki chodzi? 🙂
z puszki 🙂