Szybka tarta z czekoladą i bananami – bez mąki pszennej, jaj i cukru!

tarta z bananami

Połączenie kruchego ciasta z bananami i czekoladą – petarda! Jeśli uwielbiasz naleśniki z nutellą, to w tym cieście zakochasz się na amen! Szybka tarta z czekoladą i bananami nie zawiera ani grama mąki pszennej, jaj i cukru, dzięki czemu jest idealna nawet dla osób z nietolerancjami pokarmowymi.

Szybka tarta z czekoladą i bananami to zdecydowanie jeden z najlepszych rarytasów na bazie czekolady jaki jadłam. Dosłownie rozpływa się w ustach!

Tym razem, na specjalne życzenie, zrobiłam tartę bez jajek. I szczerze mówiąc jestem zachwycona! Jest zwarta, nie rozpada się i smakuje naprawdę super.

Dziś (wyjątkowo) nie będę się rozwodzić nad powodami, dla których warto spróbować tego przepisu. Myślę, że gorzka czekolada z bananami broni się sama! 

Zatem do dzieła! Daj znać czy przepis przypadł Ci do gustu. Będzie mi bardzo miło! 🙂

Składniki:

Kruchy spód:

  • 140 g oleju kokosowego lub masła
  • 55 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 4 łyżki (ok. 60 g) ksylitolu
  • 20 g zmielonego siemienia lnianego

Wypełnienie:

  • 3-4 banany (zależy od wielkości)
  • 200 g gorzkiej czekolady (zazwyczaj używam czekolady 70-80%, żeby nie była zbyt gorzka)
  • 300 ml mleka kokosowego z puszki (ważne, żeby była w nim śmietanka)
  • orzeszki ziemne lub migdały do dekoracji

Do ciasta użyłam formy 28 cm.

Przygotowanie:

Kruchy spód:

Jeśli nie używasz Thermomix’a:

  1. Olej kokosowy lub masło rozpuść w rondelku.
  2. Mąki: ziemniaczaną, ryżową i kokosową zmiksuj z ksylitolem, siemieniem lnianym i rozpuszczonym tłuszczem.
  3. Miksuj aż do uzyskania dość sypkiej, jednak dość zbitej masy (ok. 5 minut).
  4. Tak przygotowane ciasto uformuj w kulę, wstaw do lodówki na 30 minut i zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
  5. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
  6. Wyciągnij ciasto z lodówki, „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem.
  7. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.

Jeśli używasz Thermomix:

  1. Olej kokosowy lub masło rozpuść w 70 stopniach/2 min/poz.2.
  2. Do rozpuszczonego tłuszczu dodaj mąki: ziemniaczaną, ryżową i kokosową, ksylitol oraz siemię lniane. Ustaw na 3 min/poz. 5.
  3. Po tym czasie wyciągnij ciasto, uformuj w kulę i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie zabierz się za przygotowanie wypełnienia.
  4. Piekarnik nagrzej do 160 stopni, grzanie góra dół.
  5. Wyciągnij ciasto z lodówki, „uklep” po kawałeczku na formie do tarty i ponakłuwaj spód ciasta widelcem.
  6. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut.

Wypełnienie:

1. Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka i zalej 5 łyżkami wody.

2. Podgrzewaj na małym ogniu, aż czekolada zacznie się rozpuszczać.

3. Gdy będzie już trochę rozpuszczona – stopniowo dodawaj do niej mleko kokosowe – ciągle mieszając.

4. Ściągnij masę z ognia, żeby się nie przypaliła i wciąż dodawaj po trochu mleka kokosowego.

5. Masa będzie gotowa, gdy będzie gęsta, jak z kawiarni serwujących gęstą czekoladę do picia.

6. Obierz banany i pokrój je w plasterki o grubości ok 1 cm.

7. Podpieczony wcześniej spód ciasta wyłóż plasterkami bananów i zalej czekoladą.

ciasto4

8. Wstaw do piekarnika (tym razem nagrzanego do 180 stopni) i piecz przez ok. 16-20 minut, aż zobaczysz, że czekolada nie jest już płynna, a delikatnie ścięta.

9. Wyciągnij ciasto z piekarnika i posyp dowolnie wybranymi orzechami.

10. Odstaw do ostygnięcia.

SMACZNEGO! 🙂

tarta z bananami

ciasto3

1 Comment

  1. An says: Odpowiedz

    Przepis ciekawy upiekłabym ale mam pytanie czym można zastąpić ksylitol , siemię lniane i mąkę kokosową?

Dodaj komentarz