Bezglutenowe racuchy z jabłkami – bez cukru!

r

Bezglutenowe racuchy z jabłkami to idealna propozycja dla osób, które tęsknią za klasycznymi racuchami na bazie mąki pszennej. Robi się je ekspresowo, są delikatne, słodkie i rozpływają się w ustach! Idealnie sprawdzą się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Słowo daję – kiedy raz spróbujesz tej wersji racuchów – będziesz wracać do nich nie raz! 

Racuchy z jabłkami to zdecydowanie mój smak z dzieciństwa. Moja mama robiła je na bazie mąki pszennej i po usmażeniu posypywała je cukrem pudrem. Zajadaliśmy się nimi, aż nam się uszy trzęsły!

Jako, że lubię przywoływać klasyczne smaki z dzieciństwa, jednak w wersji bez mąki pszennej i cukru, postanowiłam, że nadszedł czas na racuchy. Było to nie lada wyzwanie, bo teoretycznie jest to prosta rzecz, jednak w wersji bezglutenowej lubi płatać figle.

Próbowałam robić racuchy na drożdżach, jednak wersja z sodą jest zdecydowanie lepsza. Racuszki są delikatne, waniliowo-jabłkowe i totalnie rozpływają się w ustach!

Tym razem postanowiłam nie robić ich bez tłuszczu – był to strzał w dziesiątkę. Dzięki temu bezglutenowe racuchy z jabłkami wyszły chrupiące jak te, które robiła moja mama.

To co? Zaczynamy? Po przygotowaniu racuchów daj znać czy smakowały. Będzie mi bardzo miło!

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 2 duże lub 3 małe jabłka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 250 g jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego
  • 1/3 łyżeczki sody (ok. 2 g)
  • 3-4 kropelki aromatu waniliowego
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka ubij na sztywną pianę.
  3. W drugiej misce porządnie wymieszaj żółtka z jogurtem i ksylitolem.
  4. Jabłka pokrój w małą kosteczkę lub jeśli wolisz, zetrzyj je na tarce. Ja wolę bardziej wyczuwalny smak jabłek, więc zawsze kroję w kosteczkę.
  5. Do miski z żółtkami, jogurtem i ksylitolem dodaj jabłka i mąki – wymieszaj. Nie martw się, że masa jest mocno gęsta, dzięki temu racuchy będą zwarte.
  6. Do wymieszanych składników dodaj ubite białka i wymieszaj szpatułką.
  7. Na patelni teflonowej rozgrzej 2 łyżeczki oleju kokosowego.
  8. Gdy olej będzie gorący – łyżeczką nakładaj ciasto, formując płaskie placuszki.
  9. Smaż z obu stron.
  10. Po ściągnięciu z patelni wyłóż racuchy na papier kuchenny i odsącz z tłuszczu.

racuchy2

Zrzut ekranu 2017-11-04 17.23.02

r

11 Comment

  1. basia says: Odpowiedz

    Pyyyyycha!

  2. Coco says: Odpowiedz

    Mniam . A mozna coś zamiast mąki kykurydzianej? Jestem na redukcji,a kukurydza ma dużo weglowodanow, póki co muszę ją wyeliminowac z mojego jadłospisu nieStety…

    1. Może być sama mąka ryżowa. Ja bym spróbowała też z owsianą zamiast kukurydzianej. 🙂

  3. Betty says: Odpowiedz

    A można zamiast jogurtu dodać śmietankę kokosową lub mleko kokosowe lub jakieś inne mleko roślinne?

    1. Wydaje mi się, że tak, tylko w mniejszej ilości, żeby masa nie była zbyt płynna 🙂

  4. Monika says: Odpowiedz

    Dzis próbowałam, najlepsze! Nawet moja babcie stwierdziła, że ten przepis przebil jej racuszki! Naprawdę pyszne! Będę wracać do nich na pewno! 😊😚😘

  5. Aga says: Odpowiedz

    Zrobiłam z samej ryżowej i są pycha 🙂 Magda, super te Twoje przepisy. Dziękuję!

  6. Magda says: Odpowiedz

    Ile około placków wychodzi z tego przepisu?

    1. ok. 15 🙂

  7. Kasia says: Odpowiedz

    Zrobione, zjedzone – tradycyjnie 😊 I równie tradycyjnie mocniej posłodzone 😛

Dodaj komentarz