Bezglutenowy piernik z migdałami i powidłami śliwkowymi to idealna propozycja na święta (i nie tylko!). Jest delikatny, aromatyczny i słodki. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dużym, jak i małym smakoszom!
Bezglutenowy piernik to świąteczny strzał w dziesiątkę. Kiedy był w piekarniku – mój dom był dosłownie wypełniony zapachem świąt!
Nie będę Cię długo namawiać, że warto spróbować tego piernika. Uwierz na słowo. Jest pyszny! Nie pierniczę! 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 120 g oleju kokosowego
- 110 g miodu
- opcjonalnie 15-20 g ksylitolu
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (u mnie 27 g)
- 2 łyżki powideł śliwkowych (ok. 40 g)
- 15-20 g kakao naturalnego
- 100 g mąki ryżowej
- 80 g mąki ziemniaczanej lub z tapioki
- 50 g mąki kokosowej
- 70 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 10 g sody oczyszczonej
- 240 ml mleka
- 60 g jogurtu naturalnego
- 70 g posiekanych migdałów
Dodatkowo:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- opcjonalnie 40 ml mleka
- powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Jeśli używasz Thermomix:
- Do misy wlej miód i olej kokosowy. Ustaw na 80 stopni, poz. 3 na 3 minuty.
- Po tym czasie dodaj pozostałe składniki i zmiksuj na gładką masę. (poz.5, 3 minuty)
- Blaszkę nasmaruj olejem kokosowym i równomiernie posyp mąką ryżową.
- Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu).
- Piecz przez ok. 45 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
- Gdy ciasto będzie już chłodne – przekrój je na 1 lub 2 blaty (to zależy jak wysokie ciasto wyrośnie). Każdy z blatów posmaruj powidłami śliwkowymi i ponownie złóż w całość.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mleku.
- Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i odstaw do ostygnięcia.
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
- Miód rozpuść w rondelku z olejem kokosowym, a następnie przelej do dużej miski.
- Ciągle miksując dodawaj pozostałe składniki, aby masa była bez grudek.
- Blaszkę nasmaruj olejem kokosowym i równomiernie posyp mąką ryżową.
- Masę przelej do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu).
- Piecz przez ok. 45 minut.
- Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
- Gdy ciasto będzie już chłodne – przekrój je na 1 lub 2 blaty (to zależy jak wysokie ciasto wyrośnie). Każdy z blatów posmaruj powidłami śliwkowymi i ponownie złóż w całość.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mleku.
- Polej ciasto rozpuszczoną czekoladą i odstaw do ostygnięcia.
Można po prostu pominąć migdały czy lepiej czymś zastąpić? Jeśli tak to czym? 😉
Można pominąć lub dodać dowolne bakalie 🙂
Wygląda tak smakowicie, że aż mnie rwie do piekarnika! Czy ten piernik jest dojrzewający czy wystarczy go zrobić tuż przed Wigilią? 🙂
Wystarczy zrobić go przed Wigilią 🙂
Czy można zastąpić jogurt naturalny czymś, co nie jest nabiałem? 😀
Można dodać trochę więcej tłuszczu, żeby ciasto po prostu było bardziej wilgotne 🙂
A czym zastąpić jogurt? Można dodać (na przykład) troche więcej mleka roślinnego?
Ja w takim przypadku dałabym trochę więcej tłuszczu, żeby piernik był wilgotniejszy 🙂
Ta mąka ryzowa to do środka czy cala do posypania blachy?
Do środka + dodatkowo trochę mąki ryżowej do posypania blachy 🙂
Jakich wymiarow blaszki / formy Pani uzyla?
W jakiej formie piekłaś? Wymiarowo ?
35×12 cm 🙂
czy mąkę kokosową mogę zastąpić migdałową lub inną?
migdałowa będzie ok 🙂
Jaką mąką mogę za strapić kokosową i kukurydzianą bo mam uczuleniowców w domu 🙁
kokosową zastąpiłabym migdałową a kukurydzianą owsianą 🙂
Czy można olej kokosowy zastąpić masłem?
Tak 🙂 jak najbardziej.
Hej, piernik wygląda niesamowicie pysznie 🙂 Czy mąkę kukurydzianą można zastąpić ryżową?
Można, ale może wyjść trochę bardziej suchy 🙂
Świetny przepis! Polecam! 🙂
<3
Robiłam dwa razy bez jogurtu i migdałów. Jest naprawdę pyszny.
<3 baardzo się cieszę!