Powiem nieskromnie – to najlepsze paszteciki z kapustą i grzybami bez mąki pszennej jakie jadłam. Są miękkie, delikatne i smakują dokładnie tak, jak pamiętam je z dzieciństwa. A co najważniejsze – robi się je szybko, przyjemnie oraz zajadają się nimi zarówno dorośli, jak i dzieci! Słowo daję – pychota!
Sporo czasu zajęło mi dojście do przepisu idealnego. Takiego, który rzeczywiście oddawałby „prawdziwy” smak pasztecików na bazie mąki pszennej. Jednak po wielu kombinacjach z doborem mąk – w końcu się udało! Panie i Panowie. Oto przed Wami przepis na idealne paszteciki z kapustą i grzybami bez mąki pszennej!
Do pasztecików użyłam akurat kapusty z grzybami z tego przepisu (LINK). Lepiej zachowaj sobie tę recepturę – jest to uniwersalny przepis, który stosuję od kiedy pamiętam. I zawsze się sprawdza!
Będę wdzięczna, jeśli dasz w komentarzu znać, czy spodobał Ci się ten przepis. A już będę przeszczęśliwa, jeśli podeślesz mi zdjęcie gotowych pasztecików na fanpage (LINK) lub na moim Instagram’ie!
Co tu dużo gadać, do dzieła! 🙂
Składniki:
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 7 g drożdży instant
- 3 żółtka
- 80 g masła
- 150 g mąki ryżowej
- 170 g mąki żytniej
- 50 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie mąka gryczana do podsypywania przy wyrabianiu ciasta
Nadzienie:
Użyłam kapusty z tego przepisu (LINK).
Przygotowanie:
Ciasto:
Jeśli używasz Thermomix:
- Do misy wsyp cukier, 1 łyżkę mąki ryżowej, drożdże instant i wlej mleko.
- Ustaw na poz.4, 50 stopni, 2,5 minuty.
- Po tym czasie do misy dołóż jeszcze żółtka, miękkie masło i mąki: ryżową, żytnią, kukurydzianą i ziemniaczaną.
- Ustaw na 37 stopni, opcja wyrabianie, 1,5 minuty.
- Tak przygotowane ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Pougniataj ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Ciasto podziel na trzy części. Po kolei każdą z nich rozwałkuj na duże prostokąty.
- Na środku każdego prostokąta ułóż nadzienie i zwiń w rulon (wzdłuż dłuższego boku). Każdy rulon ponacinaj nożem, aby widocznie były oddzielone pojedyncze paszteciki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż paszteciki. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ściągnij ściereczkę i posmaruj paszteciki białkiem, które zostało po oddzielaniu od żółtek. Ewentualnie posmaruj paszteciki żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.
Jeśli nie używasz Thermomix’a:
- Mąki przesiej do dużej miski.
- W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem i jedną łyżką mąki.
- Gotową mieszaninę wlej do mąk i wymieszaj drewnianą łyżką.
- Stopniowo dodawaj żółtka i wyrabiaj ręcznie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego.
- Po 3-5 minutach wyrabiania stopniowo dodawaj miękkie masło (nie przestając wyrabiać ciasta).
- Jeśli ciasto klei się do rąk – stopniowo dodawaj do niego mąki (ja dodałam gryczanej), aż przestanie się kleić.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na stolnicę podsypaną mąką. Pougniataj ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Ciasto podziel na trzy części. Po kolei każdą z nich rozwałkuj na duże prostokąty.
- Na środku każdego prostokąta ułóż nadzienie i zwiń w rulon (wzdłuż dłuższego boku). Każdy rulon ponacinaj nożem, aby widocznie były oddzielone pojedyncze paszteciki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż paszteciki. Przykryj je bawełnianą ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie ściągnij ściereczkę i posmaruj paszteciki białkiem, które zostało po oddzielaniu od żółtek. Ewentualnie posmaruj paszteciki żółtkiem zmieszanym z mlekiem.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra dół) i piecz przez ok. 30 minut, aż paszteciki nabiorą złotego koloru.
Smacznego! 🙂
A czy mąka żytnia nie zawiera glutenu?
Zawiera gluten
Jeżeli zawiera to dlaczego w przepisie jest napisane ze to przepis bezglutenowy
W przepisie napisane jest, że są to paszteciki bez mąki przennej. 😉 W tym przypadku nie wspominałam o tym, że jest bezglutenowy.
Ile trzeba dodać normalnych drożdży zamiast instant?
ok. 35 g 🙂
Dziękuję za odpowiedź
Jaką mąką można zastąpić ryżową i żytnią?
A jaką mąką można zastąpić żytnią? Czy wystarczy odpowiednio zwiększyć proporcje pozostałych mąk?
Tak, wystarczy zwiększyć ilość pozostałych. Powinno być ok. 🙂