Fasolowe brownie z karmelem daktylowym to idealne ciasto dla osób lubiących zdrowe słodycze. Jest delikatne, mocno kakaowe i rozpływa się w ustach. W połączeniu z solonym karmelem i migdałami to prawdziwe niebo w gębie!
Już od dawna planowałam zrobić fasolowe brownie. Kiedyś zrobiłam przepis na buraczane brownie, które totalnie skradło serca wielu moich czytelników (LINK), dlatego pomyślałam, że z fasolą będzie super.
To ciasto przeszło największy test – test smaku moich koleżanek z pracy, które są wybrednymi smakoszami i wybierają raczej klasyczne, ciężkie ciasta. Jaki był efekt? Były zachwycone! Wierzę, że i Tobie to ciasto przypadnie do gustu.
Warto także wiedzieć, że czerwona fasola:
- jest bogata w witaminę B1, która ma działanie przeciwdepresyjne i bardzo dobrze wpływa na pamięć
- to dobre źródło fosforu, wapnia, potasu, skrobii i błonnika
- ma zbawienny wpływ na organizm w okresie menopauzy ze względu na izoflawony
- zawiera mało tłuszczu
- jest bogata w błonnik, dzięki czemu ułatwia trawienie i oczyszczanie organizmu
- ma niski indeks glikemiczny
Daj znać w komentarzu czy ten wpis przypadł Ci do gustu! I… do dzieła!
Składniki:
Fasolowe brownie:
- 2 puszki fasoli czerwonej (ok. 480 g po odsączeniu)
- 2 banany
- 30 g mąki owsianej
- 4 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego (ok. 50 g)
- 5 łyżek ksylitolu (ok. 75 g)
- 3 łyżki kakao (ok. 45 g)
- 30 g gorzkiej czekolady
Karmel z daktyli:
Przepis na karmel z daktyli znajdziesz tu LINK
Dekoracja:
- 70 g migdałów
- 1/3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Fasolę wysyp na sitko i dokładnie opłucz z zalewy.
- Banany pokrój na małe kawałki.
- Odsączoną fasolę zmiksuj na gładką masę razem z bananami, mąką owsianą, jajkami, olejem kokosowym i kakao.
- Ważne, aby zmiksowana masa nie miała grudek – wtedy będzie miała super konsystencję po upieczeniu i fasola nie będzie wyczuwalna.
- Gorzką czekoladę posiekaj na małe kawałki i dodaj go zmiksowanej/zblendowanej masy.
- Piekarnik nastaw na 180 stopni, grzanie góra dół.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a wewnętrzne boki nasmaruj olejem kokosowym.
- Wlej gotową masę do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika.
- Piecz przez 40 minut.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw, aby ostygło.
- Karmel z daktyli przygotuj według przepisu (LINK). Gdy ciasto ostygnie – pokryj karmelem jego wierzch.
- Posiekaj migdały.
- Wrzuć je na patelnię teflonową (bez tłuszczu!) razem z solą.
- Gdy zaczną się prażyć – mieszaj je, aby się nie spaliły. Zarumienione migdały ściągnij z ognia i udekoruj nimi ciasto.
Jaką inną mąką można zastąpić owsianą? Mam w domu chyba wszystkie inne ale akurat takiej nie mam.
Można ją pominąć albo dodać kokosowej lub migdałowej 🙂
Ja dałam gryczaną
A jajko bez bialka moze byc
Genialne ciasto. Bardzo mocno czekoladowe, można pokusić się o zmniejszenie ilości kakao i/lub czekolady. „Karmel”… pyszny.
Po pierwszym kęsie przez głowę przeleciała myśl… czy jest szansa by przerobić przepis na „blondie” 😉 Czy biała fasola udźwignie robotę czerwonej?