Fit ciasto czekoladowe to idealna propozycja dla wszystkich osób, które szukają wilgotnego, słodkiego i zarazem intensywnego w smaku ciasta. Jest to dość nietypowe ciasto i warto go spróbować. Wspominałam już, że krem czekoladowy jest na bazie awokado, które jest turbo zdrowe?
Zastanawiałam się nad ciastami czekoladowymi. Są trochę jak pomidorówka – większość osób je lubi i chętnie po nie sięga. Postanowiłam, że zamiast w kółko zajadać się BURACZANYM BROWNIE, które ma chyba najwięcej wyświetleń na moim blogu (jest serio przepyszne!), czas spróbować czegoś nowego.
I tak właśnie powstało fit ciasto czekoladowe. Dlaczego „fit”? Bo składa się z samych zdrowych produktów. A krem, którym pokryte jest ciasto powstał na bazie awokado!
Co warto wiedzieć o awokado?
- Wspomaga odchudzanie – jest bogate w tłuszcze, jednak są to zdrowe tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi i poprawiają metabolizm.
- Ma zbawienne działanie na wzrok – zawiera w sobie luteinę, czyli przeciwutleniacz, który chroni wzrok i zapobiega rozwojowi zaćmy.
- Wpływa na zwiększenie odporności organizmu – dzięki dużej ilości antyoksydantów.
- Polecane jest dla kobiet w ciąży – ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Namówiłam Cię? Zatem do dzieła!
Składniki na fit ciasto czekoladowe:
- 200 ml mleka
- 4 białka jaj
- 1 całe jajo
- 20g naturalnego, odtłuszczonego kakao
- 40g mąki migdałowej (lub po prostu zmielonych na pył migdałów)
- 30g mąki kokosowej
- 1 łyżka (ok. 15g) kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki zimnej kawy (np. z rana :))
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 płaska łyżeczka sody
- 10 kropli aromatu waniliowego
- 5 łyżek ksylitolu
Góra ciasta:
- 1 dojrzałe awokado
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego
- Opcjonalnie 1 płaska łyżka cukru kokosowego lub innego słodzidła
Przygotowanie:
Ciasto:
- Mleko zmiksuj z jajami i kawą.
- Do gotowej mieszaniny dodaj pozostałe składniki i porządnie wymieszaj.
- Formę (ja użyłam o średnicy 28 cm, ale mniejsza będzie lepsza) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciasto do formy i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni (grzanie góra dół, bez termoobiegu) i piecz przez ok. 40 minut.
- Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
Góra ciasta:
- Miękkie awokado (musi być bardzo dojrzałe) obierz ze skóry, wyciągnij pestkę i zmiksuj lub rozgnieć widelcem.
- Czekoladę wraz z olejem rozpuść w kąpieli wodnej.
- Gdy czekolada będzie już płynna – dodaj awokado i opcjonalnie cukier. Porządnie wymieszaj.
- Gotową masą pokryj upieczone i ostudzone ciasto. Gotowe!
czym zastąpić mąkę migdałową w przepisach? czy to mogą być inne orzechy pomielone np. ziemne lub włoskie?
Szczerze mówiąc nie próbowałam zastępować mąki migdałowej, ale spróbowałabym z orzechami ziemnymi. Smak może być ciekawy 🙂