Najszybszy i najprostszy przepis na sernik na zimno. Daję słowo. Masa serowa jest delikatna, rozpływa się w ustach, a co najważniejsze – praktycznie składa się tylko z 3 składników! Ta pozycja zdecydowanie przypadnie do gustu osobom, które lubią szybkie przepisy lub/i dbają o swoją sylwetkę!
Szybki sernik na zimno jest… naprawdę szybki w wykonaniu. Wystarczy, że naszykujesz ser twarogowy, ksylitol bądź cukier, żelatynę, odrobinę mleka, truskawki i galaretkę, a jego przygotowanie zajmie Ci ok. 10 minut!
Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak! Cuda się zdarzają.
Wyżej napisałam, że szybki sernik na zimno przypadnie do gustu osobom, które dbają o swoją sylwetkę, już tłumaczę dlaczego:
- Twaróg est niskoenergetyczny. W 100 g zawiera zaledwie ok. 3 gramów węglowodanów w postaci laktozy, czyli złożonego cukru mlecznego.
- W 100 g chudego twarogu znajdziesz tylko do 0,5% tłuszczu, a w półtłustym do 4 g.
- Jest genialnym źródłem białka, które jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
- Jest doskonałym źródłem lizyny, czyli aminokwasu egzogennego, który sprzyja koncentracji, zmniejsza zmęczenie, zapobiega rozwojowi raka i ma korzystny wpływ na układ nerwowy.
- Spożywanie 100 g półtłustego twarogu pokrywa dzienne i zalecane spożycie witaminy B2 (w 37%) i witaminy B12 (w 33%).
- W twarogu znajdziemy także witaminy B6, B1, A, E i D.
Prawda, że twaróg jest super? Zatem do dzieła!
Szybki sernik na zimno z truskawkami i galaretką:
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 100 g cukru lub ksylitolu
- 700 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa (jeśli wolisz mieć wyższą warstwę galaretki – użyj 2 opakowań)
- 2 łyżki żelatyny (ok. 30 g)
- 100 ml mleka
- ziarna ekspandowane/biszkopty/ciastka na spód (możesz pominąć)
Przygotowanie:
- Galaretkę przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu (dodaj o 50-100 ml wody do rozpuszczenia mniej, aby galaretka była bardziej zwarta) i odstaw do ostygnięcia w chłodne miejsce.
- Truskawki porządnie umyj, oderwij szypułki i pokrój na kawałki według gustu.
- Ser twarogowy wymieszaj z cukrem lub ksylitolem i spróbuj czy masa jest dla Ciebie wystarczająco słodka. Jeśli nie – dosyp więcej słodzidła.
- Jeśli chcesz zrobić spód – dno tortownicy (27 cm) pokryj papierem do pieczenia (ja akurat użyłam dwóch keksówek, żebym i ja i Luby mogli zabrać sernik do pracy), wysyp ziarnami ekspandowanymi jak ja lub po prostu biszkoptami czy ciastkami – decyzja należy do Ciebie.
- W rondelku zagotuj mleko, odstaw z ognia, wsyp żelatynę i dokładnie rozpuść.
- Do ciepłej cieczy z żelatyną dodaj 2-3 łyżki masy sernikowej i energicznie wymieszaj, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Stopniowo dodawaj po łyżce masy i mieszaj. Gdy masa będzie już „aksamitna” i bez grudek – dodaj ją do reszty masy (twarogu ze słodzidłem) i wymieszaj.
- Do gotowej masy dodaj 1/2 pokrojonych truskawek, wymieszaj i wylej do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię sernika i wstaw go do lodówki.
- Gdy zobaczysz, że galaretka już wystygła i delikatnie stężała – wyciągnij z lodówki sernik, ułóż na nim resztę truskawek i zalej galaretką.
- Wstaw ponownie do lodówki, aby całość stężała.
- Smacznego!
Daj znać w komentarzu czy przepis przypadł Ci do gustu. Będzie mi bardzo miło! 🙂
a może zamiast żelatyny, agar ?